Hírek

2010.08.12. 15:06

Meg kell állapodni az IMF-fel - a nagy pofozkodás ősszel jön

Magyarországnak a legkisebb a költségvetési deficitje a régióban, de magas az államadósság és a deviza-eladósodottság, nyilatkozta Németh Dávid az ING Bank vezető elemzője a Figyelőnek.

Figyelő - Világgazdaság Online

Németh Dávid, az ING Bank vezető elemzője úgy véli, hogy a kormánynak a nemzetközi szervezetekkel együttműködve kell saját akaratunkat érvényesíteni, így tudjuk pénzügyi szabadságunkat növelni – olvasható a Figyelőnek adott interjújában.

Az IMF-hitel felduzzasztotta ugyan a devizatartalékot, de ezzel együtt az államadósságot is, amit vissza kell fizetni. Az EU-nak jövőre 2 milliárd eurót, pluszban lejár 2 milliárd euró devizakötvény is, 2012-től pedig az IMF-nek kell kezdeni a törlesztést. A kormány az önkormányzati választások után rá fog kényszerülni a megállapodásra – mondja Németh.

Matolcsy György Nemzetgazdasági miniszter a napokban azt nyilatkozta, nem fogunk megszakadni, hogy 2011-ben tartsuk a konvergenciaprogramban deklarált 2,8 százalékos hiánycélt. Ha folytatódnak a tárgyalások – Matolcsy szerint az önkormányzati választások után újra leülnek az IMF-fel – a Nemzetközi Valutaalap minden bizonnyal ragaszkodni fog a hiánycélhoz.

Az ING vezető elemzője rámutatott, hogy a régióban nálunk a legalacsonyabb a költségvetési hiány, a leghamarabb kezd el csökkenni az államadósság, nagy a külkereskedelmi mérleg többlete, ráadásul tavaly még a folyó fizetési mérleg is pluszban zárt. Azonban figyelmeztet, hogy nálunk a leglassabb a GDP növekedési üteme a régióban, a legmagasabb az adósságállomány és a deviza-eladósodottság. Mindezektől érdekes az ország, hiszen a hiperoptimisták és az ultrapesszimisták is látnak talál benne sztorit.

A forint árfolyamának relatív stabilitását annak köszönheti, hogy nyári szünet van: augusztus utolsó heteiben visszatérnek az intézményi befektetők. „Általában nyáron mindig óvatosan csordogál csak ide-oda a forint árfolyama. A nagy pofozkodás ősszel-télen szokott megtörténni” – nyilatkozta Németh Dávid. A forint az utóbbi két napban jelentős gyengülést szenvedett el a vezető devizákkal szemben, a frank 208 forintig kúszott fel 200 forint környékéről. 

Németh beszélt a bankadóról is, úgy véli, hogy az OTP még jól is járhat, ugyanis 150 milliárdos profitjából „simán ki tudja fizetni a rá eső 30 milliárdot”, míg a kisebb bankok költségcsökkentésre kényszerülnek és fiókbezárásokra, összességében piacirészesedés-vesztést okozhat számukra. Ez javíthatja az OTP relatív pozícióját, és csökkentheti a versenyt. A bankadót a Költségvetési Tanács, a Saxo Bank, és az IMF is kritikával illette. A fő probléma annak mértéke, makrofolyamatokra gyakorolt hatása és felhasználásának módja volt, vagyis, hogy a költségvetés foltozására fordítják.

Az OTP ma tette közzé negyedéves jelentését, mely elmaradt az előző év azonos időszakától, és az első féléves eredmény is gyengébb lett. A második negyedéves adózott eredmény 27,4 milliárd forint lett.

Ezek is érdekelhetik