Hírek

2014.01.20. 09:59

Hivatalos: április hatodikán lesz a választás

A lehető legkorábbi időpontra írta ki az országgyűlési választásokat Áder János. A rövid kampányt az itt élők nyugalmával indokolta az államfő.

VG

A lehető legkorábbi időpontra, április hatodikára írta ki az országgyűlési választásokat az államfő. Áder János erről szombat délután adott ki közleményt, amelyben a korai dátumot azzal indokolta, hogy jogos elvárás a rövid kampány, illetve az, hogy az „itt élők békéje és nyugalma” érdekében a húsvéti ünnepek már „békés és nyugodt keretek között telhessenek”. Az ország érdeke pedig azt diktálja, hogy minél előbb alakuljon meg az új Országgyűlés és munkához láthasson az új kormány. Ez azért is fontos, hogy „semmi ne hátráltassa” az új uniós költségvetésben rendelkezésünkre bocsátott források lehívását – fogalmazott a köztársasági elnök.

A pártokat nem lepte meg az időpont – annál is inkább, mivel a Fidesz és a kormány több vezető politikusa az elmúlt hónapokban tényként említette az április hatodiki dátumot.

A választás ettől az évtől csak egyfordulós, ahol 199 mandátum dől el. A magyarországi lakhellyel rendelkező mintegy nyolcmillió választásra jogosult február 7-e után kapja meg az értesítést a névjegyzékbe való felvételről. Aki nem kap értesítést, a korábbiakhoz hasonlóan a helyi jegyzőnél kell kérnie. A választásra jogosult külhoniaknak március 22-ig van módjuk regisztráltatni magukat. A szavazásra való átjelentkezés a választás előtt két nappal, vagyis április 4-ig lesz lehetőség, külföldön tartózkodók esetében a határidő március 29. Az átjelentkezők mostantól arra az egyéni jelöltre szavaznak, amelyik az állandó lakcímük szerinti körzetben indul.

A választási értesítő a korábbiaktól eltérően már nem ajánlószelvény, az új választási rendszerben ajánlóíveken lehet egy-egy jelöltet támogatni. Az induláshoz ötszáz ajánlásra van szükség, egy választópolgár több jelöltet is ajánlhat.

Országos listát az a párt állíthat, amely legalább kilenc megyében és a fővárosban, illetve legalább 27 egyéni választókerületben állított önálló jelöltet. A nemzetiségi önkormányzatoknak országos lista állításához arra van szüksége, hogy a regisztrált nemzetiségi választók legalább egy százalékától, legfeljebb 1500 főtől kapjanak ajánlást. Az országos listát március 4-ig kell bejelenteni a Nemzeti Választási Bizottságnál.

A választási kampány hivatalosan a választást megelőző ötvenedik napon kezdődik, ez február 15-e. Ez azt jelenti, hogy a pártok a választásokra szánt forrásaikat ebben az időszakban költhetik el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!