Kék hírek, bulvár

2010.01.05. 16:46

Gyorshajtók, csúcstartók: az év száguldozói Baranyában

Dacára a szigorú bírságoknak, nem csökken a gyorshajtó autósok száma, akik egymás korábbi rekordjait is megdöntötték 2009-ben Baranyában.

M. B.

Bár az objektív felelősség-elvének gyakorlati alkalmazása óta a megyében is folyamatosan csökken a balesetek, ezen belül a halálos kimenetelűek száma is, a legtöbb karambolt továbbra is a gyorshajtó autósok okozzák.

– A folyamatos ellenőrzés dacára is még mindig a gyorshajtók, valamint az ittas vezetők okozzák a legtöbb veszélyt az utakon – mondta Zsobrák Péter, a megyei rendőr-főkapitányság sajtóreferense.

A rendőrség néhány hónapja közreadja a legszámottevőbb sebesség-túllépésen kapott autósokról, pontosabban a járművükről készített fotókat. Ennek alapján készítettük el összeállításunkat a megyében leggyorsabban hajtókról. A kétes dicsőséget szerző autósok az adatok szerint legfeljebb néhány hónapig tartják a csúcsokat, ugyanis sajnos mindig akad valaki, aki náluk is gyorsabban száguldozik.

Baranyában a korábbi listavezetőt a pécsi „áper” laktanya közelében, a 6-os főúton, de már lakott területen kívül 163-mal fotózták le a rendőrök. Az ő rekordját szeptemberben döntötték meg, akkor valaki ugyanott 164-gyel repesztett.

Ez sem volt azonban hosszú életű csúcs: októberben pár kilométerrel távolabb, de szintén lakott területen kívül az országúton egy Mercedes sofőrje lépett oda a gázpedálra, a megengedett kilencven kilométeres sebesség helyett 196-tal hajtott. „Mutatványáért” kétszázezer forintos bírságot kapott.

Döbbenetes, hogy lakott területen belül – ahol nagy eséllyel találkozhatnak biciklisekkel, gyalogosokkal a közlekedők, s egyébként is fokozott a veszély – is óriási a tempó. November 8-án Hirden 127-tel hajtott egy sofőr, neki szintén kétszázezer forintot kell fizetnie. Ugyancsak Hirden júliusban 112-vel bukott le egy autós. Szajkon, még augusztusban pedig egy 114-gyel száguldó kocsit mértek be a járőrök.

Az említett gyorshajtók azonban valójában csak a jéghegy csúcsát jelentik, hiszen egyébként is jellemző, hogy azok, akik átlépik a legnagyobb megengedett sebességet, nem tíz-, vagy húsz kilométerrel hajtanak gyorsabban. A rendőrség tavaly mintegy húszezer közigazgatási bírságot szabott ki a megyében, az autósok összességében több százmillió forint büntetést fizettek ki, ennek többségét gyorshajtás miatt.

Harmincegyen haltak meg Baranya megyében

A megyében tavaly harmincegyen haltak meg közlekedési balesetben, egy esztendővel korábban harmincheten. Az öszszes (677) karambolt tekintve a legtöbb gyorshajtás miatt következett be, 243. Az ittasság kilencven okozó esetében játszott közre.

Tavaly májusban egyébként átalakították a gyorshajtókra kiszabandó büntetési tételek számítási módját. Nem a sebesség túllépésének százaléka szerint, hanem a legnagyobb sebesség feletti, tól-ig tartományok szerint meghatározott tételek alapján büntetnek. Az addigi előírások szerint a legkevesebb harmincezer, legfeljebb háromszázezer forintos büntetéseket a sebesség túllépésének százalékos arányában szabták ki.

A gyakorlatban ez azt jelentette, ha valaki a harmincas táblánál hetvenöttel hajtott, az a legmagasabb kategóriába esett, és háromszázezer forintról kapott csekket. Azóta a példában szereplő autós „csak” kilencvenezres büntetésre számíthat.

Ezek is érdekelhetik