Kék hírek, bulvár

2010.03.23. 10:55

Sajttal akarta megkenni a rendőröket, 14 hónapot kapott

Helybenhagyta a Pécsi Ítélőtábla kedden hozott jogerős határozatában annak a férfinak a büntetését, akit korábban egy év két hónap börtönbüntetéssel sújtottak, mert 2008 decemberében sajttal próbált megvesztegetni rendőröket Pécsett, hogy tekintsenek el az ittas vezetésétől.

Máté Balázs

– Kétségtelen, hogy nem az évszázad bűncselekményéről van szó – mondta tegnap dr. Makai Lajos bíró a két rendbeli hivatali vesztegetés miatt bűnösnek talált, s tizennégy hónap börtönt kapott C. A. ítéletének indoklása során –, de a vádlott előéletére tekintettel ennél enyhébb büntetést nem lehet kiszabni.

A középkorú pécsi férfi eddig kisebb súlyú bűncselekmények, többek között ittas vezetés miatt már tizenkilencszer állt bíróság előtt, így tegnap egyfajta jubileumot is ülhetett volna, a huszadik ilyen alkalom apropóján.

A férfinak ezúttal egy, még 2008 decemberében elkövetett bűncselekménye miatt kell börtönbe vonulnia. A bíróság megállapítása szerint C. A. ittasan ült egy olyan kocsi volánja mögött, ami nem az övé volt, és jogszerűen nem is használhatta volna, ráadásul korábban – szintén ittas vezetés miatt – bevonták a jogosítványát is. Az autó műszaki állapota sem lehetett éppen tökéletes, hiszen a rendőrök azért akarták megállítani, mert a járműből kilógó vezetékek szikrákat vetettek a vizes aszfalton.

C. A. viszont nem állt meg, megkísérelt menekülni. Egy parkolóban megállt, s gyalogosszerrel próbált kereket oldani, sikertelenül, mert elfogták. Mikor kiderült, hogy nem tud jogosítványt felmutatni, a járőrök rádión egyeztették az adatait. A férfi megijedt – egy korábbi büntetésének letöltését sem kezdte meg, s azt hitte, azonnal börtönbe kell vonulnia –, s megkérdezte a járőröket, nem lehetne-e másképp elintézni a dolgot. Miután a szonda kimutatta, hogy ivott, a rendőrök elő akarták állítani, ezért felszólították, vegye ki értékeit a kocsiból. Ekkor ajánlotta fel a rendőröknek, a nála lévő élelmiszerekből ad nekik egy-egy guriga sajtot, ha elengedik.

Nem tették, előállították, a rendőrségen C. A. pedig írt egy nyilatkozatot, amiben elismerte, ittasan vezetett, és vesztegetéssel is próbálkozott.
A bíróságon viszont ezt már tagadta:

– Magam alatt voltam, azt hittem, körözés is van ellenem, ezért azt mondtam a rendőröknek, itt a karácsony, ha gondoljátok, válasszatok valamit. Nem akartam megvesztegetni őket – jelentette ki az utolsó szó jogán.

A megyei bíróság korábban szintén tizennégy hónapra ítélte, ezt a tábla tegnap helybenhagyta, így a döntés jogerős.

Akár öt évet is kaphatott volna a négygyermekes férfi

Hivatali vesztegetés miatt egytől öt évig terjedő szabadságvesztést szabhat ki a bíróság, tehát a törvényi minimum közelébe eső büntetést kapott a négy gyermeket nevelő férfi. Ittas vezetésért korábban nyolc hónapra ítélték, tehát ezt a büntetését is le kell majd töltenie. – Az ilyen jellegű ügyek sajnos divattá váltak – mondta Makai Lajos az ítélet indoklása során –, szerencsére azonban vannak olyanok is, akik ezt megakadályozzák, s nem követnek el kötelességszegést – utalt a rendőrök erkölcsös magatartására.

C. A. eddig gyakorlatilag ki-be járt a börtönből, ezért a bíró meg is jegyezte: – Nagyon jól tudta, mi milyen következményekkel járhat. Ha nem változtat a magatartásán, többször is fogunk még találkozni, bár ezt egyáltalán nem kívánom magának. A férfi mindeközben bólogatott, majd megkérdezte, milyen módon kaphat halasztást a büntetés letöltésének megkezdését illetően, „mivel éppen építkezik, s ez még néhány hónapot igénybe vesz”.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!