Kék hírek, bulvár

2012.04.14. 21:02

Nagyobb a rend az utakon

Baranya a hatodik a bűnügyi fertőzöttség rangsorában a statisztikai adatok alapján.

M. B. (Dunántúli Napló)

A statisztikai hivatal most közzétett, az elmúlt tíz év bűnügyi adatait számba vevő kiadványából kiderül, hogy a Dél-Dunántúlon 2009-ig határozottan csökkent a bűnesetek száma, majd 2010-ben ugrásszerűen nőtt. Baranyában akkor meghaladta a 15 ezret. A folyamat tavaly mérséklődött, de tovább tartott: a megyében 16434 bűneset történt, hét százalékkal több mint 2010-ben. Ezzel a tizenkilenc megye bűnügyi fertőzöttségi rangsorában a nyolcadikról a hatodik helyre lépett előre Baranya.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Kevesebb volt a közlekedéssel összefüggő bűnesetekből
[/caption]

A bűncselekmények legnagyobb részét továbbra is a vagyon elleniek teszik ki, de kedvező fejlemény, hogy az elmúlt tíz év során arányuk csökkent, a régióban 2001 és 2011 között több mint negyedével. Baranyában tavaly három százalékkal kevesebb ilyen bűncselekményt követtek el.

A fehérgalléros bűnözés több év stagnálást követően 2009 tájékán meredeken megugrott. Kedvező fejlemény ugyanakkor, hogy az ezredfordulótól tartó folyamat megfordult, és jóval nagyobb lett a rend az utakon: radikálisan kevesebb volt a közlekedéssel összefüggő bűnesetekből 2011-ben is, mint egy évvel korábban.  

A közrend ellen

A bűncselekmények második legnagyobb, és egyre növekvő hányada 2011-ben is a közrend ellen irányult. A dél-dunántúli megyékben – bár továbbra is Somogy áll az élen –, tavaly csak Baranyában nőtt az ilyen bűnesetek száma, 32 százalékkal, ez 4228 ügyet jelentett. A megyék közötti országos rangsort tekintve Baranya a 8. helyen áll. Az okirattal való visszaélések száma tavaly az egy évvel korábbiakhoz képest több mint duplájára emelkedett, 12 százalékkal nőtt a garázdaságok, 17-el a kábítószerrel való visszaélések száma.

Hat a zéró tolerancia

A közlekedési bűncselekményeket tekintve ugrásszerűen javult a helyzet tavaly, Baranyában több mint negyedével kevesebb büntetőeljárást indítottak az autósokkal szemben mint 2010-ben, ezek döntő többségét ittas járművezetés miatt. A tavaly nyilvántartásba vett 330 ilyen eset még így is harminckét százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, vagyis a zéró tolerancia elvének bevezetése hatásosnak bizonyult. A közlekedési bűncselekményekből a megyében százezer lakosra 141 ügy jutott tavaly, ez az országos rangsor 13. helyét jelenti.

Fehérgallérosok előre!

Erőteljesen megugrott az elmúlt két évben a fehérgalléros bűnözésként emlegetett gazdasági bűncselekmények száma. Hajdú- Bihar után Somogyban (392) és Baranyában (367) jutott tavaly a legtöbb bűncselekmény százezer lakosra. Baranyában az 1436 ügy 61 százalékkal meghaladta az előző évit. A bankkártyákkal kapcsolatos bűnesetek a megyében az ilyen bűncselekmények 62 százalékát tették ki. Jelentősebb súlyt ezen kívül még a számvitel rendjének megsértésével kapcsolatos ügyek, valamint az adócsalások képviseltek.

Több megrontás

A Dél-Dunántúlon 2011-ben 586 házasság, család, ifjúság és nemi erkölcs elleni bűncselekményt követtek el, nagyjából annyit, mint az előző évben. Baranyában 69 ilyen bűncselekmény jutott százezer lakosra, amellyel a kriminalitási rangsorban a 7. helyet foglalta el. A megyében a tavaly regisztrált 272 eset öt százalékkal múlta felül az előző évit. Hét százalékkal növekedett a kiskorú veszélyeztetések, tízzel a megrontások és 32-vel a szeméremsértések száma, ugyanakkor ritkábban fordultak elő tartás elmulasztásával kapcsolatos ügyek.

 

M. B. (Dunántúli Napló) Kevesebb volt a közlekedéssel összefüggő bűnesetekből -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!