Kék hírek, bulvár

2013.06.13. 10:46

Szerdán történt - árvízi összefoglaló a katasztrófavédelemtől

Június 12-én is tovább folytak a védekezési munkák az árvízzel érintett településeken.

forrás: katasztrófavédelem.hu

Dunaszekcső településen a katasztrófavédelem hivatásos tűzoltói tegnapi napon is folyamatosan erősítették, magasították a védgátat, illetve figyelőszolgálatot láttak el.

A legtöbb helyen a beszivárgó vizek ellen védekeztek a hivatásosok. Két helyen az aszfalt burkolata alulról beázott és felpúposodott néhány 10 méter hosszan. Ezeken a helyeken a tűzoltók, önkéntesek belső védvonalakat alakítottak ki, folyamatos volt a szivattyúzás.

A földgát - a korábbi megerősítésének eredményeként - megfelelő állapotban van. Az ingatlanok védelmére szivattyúkat működtettek, valamint a helyi lakosok saját eszközeikkel védték az ingatlanjaikat.

Másodvonalbeli védmű kialakításával a tűzoltók és önkéntesek lokalizálták a mentett oldalon lévő fakadó vizek területeit, amelyhez 1250 homokzsákot és 8 m3 homokot.

Tegnap a Széchenyi utca közepén az átázások miatt az út beszakadt, szivárgott fel a víz, itt forgalomkorlátozás lépett életbe. Az útszakadás utáni védekezéshez használt eszközöket, homokzsákokat kézzel kellett hordani a helyszínre.

Az Alsó-Duna soron és a Lánka-patak zárásán is szükséges volt a védekezési munka a tűzoltók részéről. A védmű erősítéséhez 3 fő búvár került alkalmazásra, a meglévő állásokat megerősítették, borda-közök feltöltésére került sor. A fakadó vizek miatt több helyen elvezető árkokat építettek ki.

Mohács belvízzel fenyegetett részén, több utcában házak körbe fóliázása, bevédése, vízelvezető árkok tisztítására volt szükség.

A Szent János utcában az úttest teljes 5m szélességében berogyott. A talajvíz kimosta a talajt és talajmozgást okozott, ennek következtében az ivóvizet biztosító csővezetékekre, valamint a gázvezetékre nyomás nehezedik. Az egyik vízvezeték eltörött.

A mohácsi tűzoltók két egységgel vonultak a helyszínre. A repedés melletti ingatlanba az éjszaka folyamán a vízszolgáltatást nem lehet helyreállítani, ezért onnan 4 fő rokonokhoz költözött.

A gázszolgáltató is vizsgálatot folytatott, mivel sérült terület állapotában romlás következett be, jelenleg 10 m-es szélességben a járda és az úttest is megsüllyedt. A gázszolgáltatás helyreállítása folyamatos.

Az út lezárásra került. Végleges helyreállítás az árvíz levonulása után és a víz utánpótlás megszűnésével lehetséges.

Bár településen 2 fő hivatásos vezetésével folytak a védvonalak mentén a védekezési munkák, 5 szivattyúval emelték át a csorgóvizeket a védmű mentett oldalán az ingatlanok oldalán. Az éjszaka folyamán 5 fő polgárőr figyelőszolgálatot, valamint szivattyúkezelői feladatokat látott el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!