Kék hírek, bulvár

2016.03.24. 10:50

Tűzvédelmi szabályok: lassan lejár a határidő

A hatóság közölte, nem a szankcionálás a cél, hanem az, hogy biztonságban legyenek a lakók.

W. K.

Mint arról lapunkban már beszámoltunk, március 31-ig a háromszintesnél magasabb és tíznél több lakó- és üdülőegységet magában foglaló épületben, épületrészben írásban kell kidolgozni a tűzvédelmi szabályokat – benne többek közt a tárolásra vonatkozó előírásokat, a dohányzásra vonatkozó korlátozásokat, tűz esetén a menekülés lehetséges módozatait. A jövő héten esedékes határidőig gondoskodni kell ezek megismertetéséről is a tavaly év végén született jogszabály szerint – ami jellemzően azt jelenti, hogy a lépcsőházi hirdetőtáblára kifüggesztik.

– Vegyes a kép, vannak társasházak, ahol még készülőben a szabályozás – tudtuk meg Nagy Emiltől, a Lakásszövetkezetek és Társasházak Szövetségének baranyai elnökétől. A legtöbb lakóközösség szakemberre bízta a feladatot, ami épületmérettől függően 10–30 ezer forintos kiadást jelentett. Az elnök szerint a rövid határidőre tekintettel célszerű lenne a hosszabbítás, ilyet azonban úgy tűnik, nem terveznek a jogszabályalkotók.

– Tekintettel arra, hogy társasházak esetén kis alapterületen több tucat ember él együtt, minden lakó érdekében le kell fektetni a tűzvédelmi használati szabályokat, és azokat be kell tartatni – emelte ki Kasza Anett, a katasztrófavédelem baranyai szóvivője. A hatóság szúrópróbaszerűen ellenőrzi majd a dokumentum meglétét és annak tartalmát. Hiányosság esetén figyelmeztetnek a pótlásra. Ha így se tesz eleget a társasház a jogszabályi előírásoknak, vagy két éven belül ugyanazt a hiányosságot megállapítják, 20-tól 60 ezer forintig terjedő bírság szabható ki. Kasza Anett hangsúlyozta, a cél az, hogy minden társasház megfeleljen az előírásoknak, és biztonságban legyenek a lakók, nem pedig a szankcionálás.

Címkék#Nagy Emil

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!