Kék hírek, bulvár

2016.03.31. 14:20

Újabb sasmérgezés Baranyában

A mostani esetnél a nyomozókutya sem fogott szagot.

K. E. I. (Dunántúli Napló)

Miközben a Duna–Dráva Nemzeti Park kamerája a napokban élőben közvetítette, ahogy egy rétisasfióka kibújik a tojásból, az igazgatóság munkatársai két elpusztult sas tetemét is megtalálták. Az egyik példány áramütésben pusztult el Töttösön, a másikat vélhetően megmérgezték, és az életét már nem tudták megmenteni. Egy speciálisan kiképzett nyomozókutya segítségével megpróbáltak nyomra bukkanni Pettend környékén, hiszen a csalétekből fogyasztó madarak általában nem tudnak messze repülni a méregforrástól. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület által kiképzett nyomozókutya, Falco azonban ezúttal nem tudott szagot fogni.

A rétisas fokozottan védett Magyarországon, eszmei értéke egymillió forint. Ezért is merülhet fel sokakban a kérdés, miért akarja valaki a halálukat. Feltételezések szerint a rétisasmérgezések hátterében az áll, hogy a gazdák, állattartók mérgezett állattetemek kihelyezésével próbálják védeni a haszonállatokat a ragadozóktól (rókáktól, aranysakáloktól), és csökkenteni a károkat. Közben nem gondolnak arra, hogy fokozottan védett természeti értékekben is kárt okozhatnak. Tavaly két mérgezéses esetén után sikerült elfogni egy férfit Vékény határában, aki a szatyrában egy tyúk tetemét vitte magával. A természetvédelmi őr elkobozta a tyúkot, amiről laboratóriumi vizsgálat kimutatta, hogy megmérgezték. Mivel azonban a rendőrség a házkutatás során nem talált a férfinál mérget, az eljárást felfüggesztették. Az esetről az MME Baranya Megyei Csoportja számolt be.

Címkék#töttös

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!