Közélet

2007.02.20. 18:49

Mentőöv a kiskórházaknak

Baranya | Mégis megmaradhat a korábban összes aktív ágyainak elvesztésére ítélt komlói és a siklósi kórház egy minisztériumi dokumentum szerint.

Kozma Ferenc (Dunántúli Napló)

Az egészségügy leépítésének folyamatát megsínyli a beteg is. Nemcsak azért lehet majd nehéz egy-egy kórházba bejutni, mert drasztikusan csökken az ágylétszám, hanem mert a finanszírozás is korlátozott. A következmény: meglehetősen hosszúra nyúlnak a várólisták. Az úgynevezett aktív ágyakért folyó harc sem szűnt meg, s az áprilistól feltehetően véglegessé váló elosztáson utóbb ugyancsak igazítani kell. Nincs végső döntés a Baranya Megyei Kórház ágyszámait illetően sem, sőt az egyébként kedvezményezett helyzetben lévő pécsi klinikák sorában is akad, ahol kritikus helyzet alakulhat ki.

Molnár Lajos egészségügyi miniszter – egyelőre csak részleteiben nyilvánosságra került – döntése szerint mindenesetre annyi biztosnak tűnik, hogy Komlón maradhat 30 belgyógyászati és 20 sebészeti-szülészeti mátrix aktív ágy, a többi pedig krónikus lesz. Páva Zoltán elmondta: kifejezetten érdemes volt az ágyakért harcolni, hiszen a szakmai vélemények szerint sem lehet aktív ágyak és a melléjük rendelt orvosok nélkül rehabilitációs osztályokat működtetni. A polgármester szerint a szerkezetátalakítás miatt legfeljebb 37 dolgozót kell majd elbocsátani a kórházból.

Amennyire az egykori bányászvárosban nyugodni látszanak a kedélyek, annyira kevéssé tapasztalható ez Siklóson. Dr. Marenics János keserű szájízzel mondta, hogy a kórház túlélésére mindöszsze 26 aktív belgyógyászati ágyat kaptak, s megőrizhetik az egynapos sebészetet, illetve egynapos szülészet-nőgyógyászatot. Utóbbi annyit jelent, hogy a terhesgondozás feladatait elláthatják, ám több gyerek nem születik többé Siklóson. A polgármester bízik abban, hogy a felelős baranyai politikusok nem hagyják ennyiben, és segítik a várost. Másrészt levelet írt a két szomszédvár polgármesterének, amelyben 7-7 ágyat kér Mohácstól és Szigetvártól. Amint mondta: a siklósi kistérség létszámában és területében is nagyobb, mint a szigetvári, ezért sem érti a központi döntést, és tiltakozik ellene. Abban sem hisz, hogy a drasztikusan leépített egészségügyi intézmények áprilistól megkapják a működéshez szükséges pénzeket.

Már ma is fél évet kell várni egy mandulaműtétre

Dr. Pytel József, a Pécsi Tudományegyetem ÁOK Fül-Orr-Gégeklinikájának professzora nem érti, hogy a tervek szerint a pécsi klinika 70 ágyából miért mindössze csak 30 maradhat. Szerinte ez a terv köszönőviszonyban sincs a realitásokkal. Hiszen a regionális ellátásért felelős klinika leépítése mellett mind a mohácsi, mind a dombóvári kórházakban megszüntetnék a fül-orr-gégészeteket, így azok terhei is a pécsi klinikán csapódnának le.

Mindez nem volna baj akkor, ha csupán szépészeti műtétekre volna igény. Ám sokkal égetőbb feladatok adódnak. Kedden például 27 súlyos rákos betegük feküdt az ágyakon, olyanok, akiket másutt nem tudnak megműteni. A daganatos beteget nem lehet várólistára tenni.

A professzor joggal kérdezi: hová fogja majd fektetni a többi fül-orr-gégészeti gondokkal érkezőt, a gennyes arcüreg-, homloküreg vagy középfül-gyulladásos beteget? Egyébként a betegforgalomra jellemző, hogy már ma is öt-hat hónapot kell várni náluk egy mandulaműtétre.

Mohács mellett a számok

Óriási felháborodást váltott ki a mohácsi képviselő-testület legutóbbi ülésén a szakminiszter kórházi ágyszámra vonatkozó ajánlata: annak alapján még 273-ról 195-re csökkentették volna a keretet. Különösen annak fényében keltett megütközést, hogy majdnem minden mutató szerint a régióban az elsők között áll az intézmény, így az aktív ágyak kihasználtságát, az ápolási időt tekintve. A csökkentés évi 200-400 millió forintos támogatás-kiesést jelentene, ami osztályok megszűnésével is járhat.

Elmaradnak a műtétek

Elterjedt a hír, hogy ebben a hónapban már nem lehet a Baranya Megyei Kórház sebészetére bejutni. Dr. Ruzsa Csaba főigazgató szerint nem sztrájkolnak a sebészeik, ám a hír annyiban igaz, hogy mivel messze túllépték a finanszírozási kereteket, már csak az akut betegeket fogadják. Az ok: működik a volumenkorlátozás. A ráérők várólistára kerülnek. Rövidesen műtéti időpontot és kódszámot kapnak a betegek. A kódszámokkal jelzett várólistát az intézet kiteszi internetes honlapjára.

Mindez nem volna baj akkor, ha csupán szépészeti műtétekre volna igény. Ám sokkal égetőbb feladatok adódnak. Kedden például 27 súlyos rákos betegük feküdt az ágyakon, olyanok, akiket másutt nem tudnak megműteni. A daganatos beteget nem lehet várólistára tenni.

A professzor joggal kérdezi: hová fogja majd fektetni a többi fül-orr-gégészeti gondokkal érkezőt, a gennyes arcüreg-, homloküreg vagy középfül-gyulladásos beteget? Egyébként a betegforgalomra jellemző, hogy már ma is öt-hat hónapot kell várni náluk egy mandulaműtétre. Mohács mellett a számok Óriási felháborodást váltott ki a mohácsi képviselő-testület legutóbbi ülésén a szakminiszter kórházi ágyszámra vonatkozó ajánlata: annak alapján még 273-ról 195-re csökkentették volna a keretet. Különösen annak fényében keltett megütközést, hogy majdnem minden mutató szerint a régióban az elsők között áll az intézmény, így az aktív ágyak kihasználtságát, az ápolási időt tekintve. A csökkentés évi 200-400 millió forintos támogatás-kiesést jelentene, ami osztályok megszűnésével is járhat. Elmaradnak a műtétek Elterjedt a hír, hogy ebben a hónapban már nem lehet a Baranya Megyei Kórház sebészetére bejutni. Dr. Ruzsa Csaba főigazgató szerint nem sztrájkolnak a sebészeik, ám a hír annyiban igaz, hogy mivel messze túllépték a finanszírozási kereteket, már csak az akut betegeket fogadják. Az ok: működik a volumenkorlátozás. A ráérők várólistára kerülnek. Rövidesen műtéti időpontot és kódszámot kapnak a betegek. A kódszámokkal jelzett várólistát az intézet kiteszi internetes honlapjára. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!