Közélet

2007.10.09. 19:01

Razzia a pécsi buszokon

Átfogó ellenőrzést végzett a Pécsi Közlekedési Zrt. a helyi buszjáratokon. Az akcióban a társaság 110 munkatársa vett részt.

Ny.Sz. (DN)

Bata László, a Pécsi Közlekedési Zrt. forgalmi és kereskedelmi igazgatója elmondta, a mostani ellenőrzés elsősorban a belvárosból a Kertvárosba irányuló buszokat, azaz a 3-as, 6-os, 7-es járatokat érintette. Az akcióban ezúttal a társaság mintegy 110 munkatársa vett részt, s összesen 17 megállóban találkozhattak az utasok a közlekedési cég dolgozóival.

Bata László közölte, a mostani ellenőrzés sem a büntetést, hanem a figyelemfelhívást és a megelőzést szolgálta. A cél az volt, hogy valóban minden utas csak érvényes jeggyel vagy bérlettel szálljon fel, úgy vegye igénybe a szolgáltatást. A közösségi közlekedés ugyanis szolgáltatás, de annak természetesen ára is van. A társaság tapasztalatai szerint egyébként egyre többen veszik ezt természetesnek.

A Pécsi Közlekedési Zrt. tevékenysége során pedig egyre inkább ebbe az irányba helyezi a hangsúlyt. A büntetés helyett a megelőzés elvet vette figyelembe az az intézkedés is, hogy a hivatásos ellenőrök például formaruhában, előre jól látható módon végzik munkájukat.

A forgalmi igazgató elmondta, a mostani akciónak az ellenőrzésen kívül más feladata is volt. Munkatársaik egy felmérést is végeztek az utasok összetételéről, így a közlekedési társaság pontosabb képet kap, hányan utaznak jeggyel, bérlettel, nyugdíjas-bérlettel vagy éppen az utasok közül milyen arányban vannak a 65 éven felüliek, akik ingyen vehetik igénybe a közösségi közlekedést. Bata László elmondta, a jogszabály-változás miatt most azt is felmérték, mennyien jogosultak a fogyatékosoknak illetve kísérőiknek szóló kedvezményre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!