Közélet

2008.04.18. 19:55

Kormánytámogatást kérnek a tömegközlekedéshez

Rendhagyó sajtótájékoztatóra került sor tegnap délelőtt. Tasnádi Péter polgármester a 30-as buszon, a Széchenyi tér és a pályaudvar közötti szakaszon tájékoztatta az újságírókat a helyi tömegközlekedés helyzetéről.

Cs. L. (Dunántúli Napló)

Az apropót az szolgáltatta, hogy a fővárosban komoly tárgyalások zajlanak a BKV és a kormányzat között arról, miként kaphatna hathatós támogatást a sanyarú gazdasági helyzetben lévő közlekedési társaság.

Mint Tasnádi Péter hangsúlyozta, korábban már előfordult, hogy a BKV segítséget kapott a kormánytól az adófizetők pénzéből. Pedig tudomásul kellene venni, hogy a vidéki nagyvárosokban működő tömegközlekedési cégek is rendkívül nehéz helyzetben vannak, és az lenne az elvárható, hogy a lakosságszám arányában kiegészítő kormánytámogatásban részesüljenek. Annak érdekében, hogy ez bekövetkezhessék – mondta a polgármester –, a Megyei Jogú Városok Szövetségéhez fordul ilyen irányú igénnyel. Pécs városa súlyos százmilliókkal támogatja a Pécsi Közlekedési Zrt.-t – idén 780 millióval –, ennek ellenére a viteldíjak a még elviselhető határig kúsztak fel.

Bata László, a PK Zrt. forgalmi üzletági igazgatója kérdésre válaszolva elmondta, hogy a BKV több milliárdos támogatást kap évente. Ha teljesítményarányos lenne a támogatás, Pécsnek másfél milliárdot kellene kapnia, ebben az esetben pedig nemcsak a szükséges fejlesztéseket tudnák végrehajtani, hanem a jegyárakból is engedhetnének. Jellemző adat – tette hozzá az igazgató –, hogy amíg Budapesten a cég bevételének 41 százalékát fizetik meg az utasok, addig Pécsett ez az arány eléri az 54 százalékot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!