Közélet

2008.08.07. 19:20

Zsolnay-szobor: még csak terv a körforgalom átadása

Számtalan alkalommal foglalkoztunk a Zsolnay-körforgalom ügyével. Legutóbb azt írtuk, szerződés szerint július végi határidőt vállalt a kivitelező. Ennek ellenére ma sincs kész. A projektfelelős szerint a mészkőszállítmány csúszása miatt.

Babos Attila (Dunántúli Napló)

– Ami biztos a körforgalommal, illetve a Zsolnay-szoborral kapcsolatban az az, hogy – legkésőbb – augusztus 20-án, a nemzeti ünnepen felkapcsoljuk az emlékmű díszkivilágítását, ami onnantól minden este újra felragyog – tájékoztatta lapunkat tegnap Soó László, a Pécs Holding Zrt. vezérigazgató-helyettese, a Zsolnay-körforgalom projektjéért felelős vezető.

Az egyéb végzettségei mellett közlekedésmérnök vezérigazgató-helyettessel tegnap reggel a helyszínen találkoztunk, arra kértük ugyanis, hogy ott „járjuk körbe”, miért is nem lehetett a kivitelező által is vállalt július 31-i határidőre átadni a körforgalmat, illetve miért tűnik úgy az egyszerű járókelőknek – közte nekünk –, hogy áll a munka. Hovatovább, hogy – látszólag mindenképp – hanyag munkát végez a kivitelező.

[caption id="" align="alignleft" width="350"] Még mindig nem készült el a körforgalom teljesen (fotó: Pásztor Éva)
[/caption]Habár maga sem volt minden látott körülménnyel megelégedve, Soó László azt mondta, ők megrendeltek egy munkát, amelyet a kivitelező cég elvállalt, egy bizonyos határidővel, ők ezt kérhetik számon. Abba kevesebb beleszólásuk van, hogy közben milyen körülmények uralkodnak, ám nyilván szóvá teszik, ha olyat tapasztalnak, amit nem néznek jó szemmel. Olyan kisebb bosszantó dolgokra gondoltunk, s tudtuk megmutatni tegnap reggel is, minthogy a munkaterületen látni elhanyagoltnak tűnő részeket, például félbetört díszkövet hanyagul eldobva, ottfelejtve. Soó László is elismerte, hogy ez hiba, még akkor is, ha nem ez a fő gond. A legfőbb probléma az, csak remélhetik, hogy megtarthatják a műszaki átadást augusztus 18-án, nem érkezett meg ugyanis még a berendelt mennyiség a süttői mészkőből. A bánya két hét csúszással, augusztus közepére ígérte az utolsó szállítmányt.

– Sajnos úgy alakult, hogy a süttői mészkőbánya augusztus közepére módosította a korábban vállalt szállítási határidőt, így mi augusztus 18-ra módosítottuk a műszaki átadás időpontját – meséli Soó László miközben körbesétálunk. Annyit tudunk meg, hogy a süttői mészkő kiváló minősége  s tartóssága okán felkapott alapanyag, és sajnos Pécset – ha időben nem is – de volumenében beelőzte egy másik, a süttőiek által kiemelten kezelt megrendelés – ismerte el a vezérigazgató-helyettes. Nem véletlen, hogy a műemlék-felügyelet is ragaszkodott a süttői mészkőhöz, amely mellett sötétebb színű osztrák klinkertéglával burkolják a teret.

Ugyanakkor azt is elmondta, megvizsgálják az ügyet, hisz a mészkőszállítmány intézése is a kivitelező feladata. Amennyiben a cég nem tudja igazolni, hogy rajta kívül álló okok miatt csúszik az átadással, kötbért kell fizetnie, ami ötvenezer forint körüli összeg naponként.

„Azt is el kell viszont ismerni, hogy csak a mi általunk diktált erős nyomásra tudtunk megállapodni a vállalkozóval a július 31-i határidőről” – idézi fel a történteket Soó. Ők végül azt mondták, ha nem jön közbe semmi, átadják a munkaterületet. Ehhez képest volt egy hét, hogy nem lehetett az idő miatt dolgozni, illetve jött a mészkő-ügy.

Arra is választ kapunk „körünk” végén, miért is tűnik elhanyagoltnak néhol a szobor környéke. A projekt felelőse, Áspán László pécsi építészmérnök terveit is magával hozta. A tervrajzon jól látszik, oda, ahol most úgy tűnik, félbemaradt a munka, mind süttői mészkőből készült kiegészítők, díszek, bútorok kerülnek, amikor megjönnek. Soó László végül egy érdekességet oszt meg velünk: a körforgalmat a 70-es években szüntették meg. Kezdetben, a két világháború közöttig – amint az országban – a pécsi körforgalomban is bal oldali közlekedés volt.

Ígéretek és határidők

2007. 10. 13. A Zsolnay-szobor felállításának századik évfordulóján felavatják az emlékművet. A körforgalmat október végére, november elejére ígéri a PVV Zrt., a parkosítást tavaszra

2007. 10. 17. Megkezdik a Zsolnay-körforgalom építését, az átadást november 30-ra ígérik

2007. 11. 29. December közepi határidőre módosul a körforgalom átadása

2007. 12. 22. A kivitelező által vállalt határidő napján kiderül, 2007-ben nem lesz körforgalom, mert nincs már aszfalt

2008. 02. 02. Átadták a Zsolnay-körforgalmat

2008 márciusa A PVV Zrt. vezérigazgatója szerint áprilisban kezdődhet a munka, amit júniusra szeretnének befejezni

2008 májusa „Végső határidőként, indokolt esetként” szóba kerül a július végi átadás

2008 júliusa Július végi, augusztus eleji határidőről beszél Soó László, közölve, hogy a 2008 júniusi átadás egy év eleji óhaj volt részükről

2007. 10. 17. Megkezdik a Zsolnay-körforgalom építését, az átadást november 30-ra ígérik

2007. 11. 29. December közepi határidőre módosul a körforgalom átadása

2007. 12. 22. A kivitelező által vállalt határidő napján kiderül, 2007-ben nem lesz körforgalom, mert nincs már aszfalt

2008. 02. 02. Átadták a Zsolnay-körforgalmat

2008 márciusa A PVV Zrt. vezérigazgatója szerint áprilisban kezdődhet a munka, amit júniusra szeretnének befejezni

2008 májusa „Végső határidőként, indokolt esetként” szóba kerül a július végi átadás

2008 júliusa Július végi, augusztus eleji határidőről beszél Soó László, közölve, hogy a 2008 júniusi átadás egy év eleji óhaj volt részükről Még mindig nem készült el a körforgalom teljesen (fotó: Pásztor Éva) -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!