Közélet

2008.10.22. 12:29

Kétszázmillió hátrányos helyzetű kisvárosoknak

A régióban nyolc, ebből Baranyában három kisváros kapott 60-70 millió forint körüli pénzösszeget a városszépítésre.

K. F.

A dolog szépséghibája az, hogy mindegyik település hátrányos helyzetű kistérségek központja, így nyert jogot a külön juttatásra. Kérdés, hogy vajon miért nem hátrányos helyzetű az ugyancsak gondokkal küzdő Komló megyénk északi felében? Mindenesetre tény, hogy a napokban hirdettek eredményt a Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség Mária utcai központjában, s eszerint Sellye közel 67 millióval, Szigetvár 61,5 millióval, Sásd pedig majdnem 68 millióval lett gazdagabb.

Ezt a pénzt arra fordíthatják, amire akarják, csak szépüljön belőle a település, hiszen elég volt annyit megjelölni a pályázatban, hogy például a „városközpont harmonikus arculatának kialakítására” kérik a támogatást. Mindenesetre soha jobbkor nem oszthatták volna a pénzt. Ráadásul az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében indított program az eredeti elképzelések szerint még folytatódni fog – hacsak közbe nem szól a készülő kormányzati költségvetés –, s majd több alkalommal is megnyílhat hasonló pénzszerzési alkalom az érintett önkormányzatok számára.

Paizs József, Szigetvár polgármestere ezúttal a városközpont két épületének rendbetételére gondolt, s reméli, hogy a további pályázatokkal több arra érdemes tér, park is megújulhat. A most kapott milliókat a városháza, illetve a vele átellenben lévő katolikus templom fejújítására költik. Az egyházmegyével közösen pályáztak. A városháza földszintjén ügyfélszolgálati irodákat hoznak létre.

Nagy Attila, Sellye polgármestere a hírnek nagyon örült, hiszen mint mondotta, természetes, hogy ennek a nagyon szép ormánsági településnek is van olyan tere, épülete, parkja, utcácskája, amire erősen ráférne a felújítás. Dédelgetett tervük, hogy a városházát a régi stílusában fogják jövőre felújítani, belsőleg is átalakítani, s rendbeteszik a világháborús emlékművet is.

Székely Szilárd, Sásd polgármestere szerint a pénzt a közterületek, utak, parkok minőségének javítására kell fordítani. Szép-szép a kisváros, de szebbé is lehet varázsolni több odafigyeléssel. A parkokba esztétikus, kényelmes padok kellenek, környezetbe illő szeméttartók, a jelenleginél simább felületű utak. El kéne azt is érni, hogy a járdákon sétálva ne kelljen senkinek sem a bokaficamtól tartania.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!