Közélet

2008.11.30. 18:13

Felvételizők: vezet a közgáz

Nem csupán a képzésekről, de az elhelyezkedési lehetőségekről is tájékozódhattak szombaton a felsőoktatásba igyekvők.

Balogh Z. (DN)

– Nem gondoltuk volna, hogy húsz évvel ezelőtt versenyezni fognak az egyetemek a hallgatókért, ugye?! – kérdezett rám közgazdász-vállalkozó ismerősöm, a PTE felvételizők napján, szombaton.

Az egyetem orvoskarának aulájában egyébként – némi meglepetésre – nem csak a leendő diákok, hanem szüleik is szép számmal megjelentek, s ha ott voltak, hát kérdeztek is szorgalmasan.

Választani sok minden közül lehet, a Pécsi Tudományegyetem tíz kara számtalan szakot kínál, mondja Lengvárszky Attila, az intézmény oktatási igazgatóságának vezetője. És helye van a reklámnak, a jelen kor követelményeinek megfelelően, bármennyire is igaz, hogy a PTE-n folyó képzés előkelő helyet foglal el a hazai felsőoktatási rangsorban. Ezt hangsúlyozta Gábriel Róbert rektor is, köszöntőjében.

November 29-én több mint félezer leendő felvételiző töltött rövidebb-hosszabb időt az intézménnyel való ismerkedéssel, az egyetem immár sokadik ilyen rendezvényén. A slágerszak a közgazdaságtudomány volt, mellette a bölcsészkar angol nyelvi képzése iránt érdeklődtek tömegesen. Bármennyire is jogászbőség van ma Magyarországon, a jogi kar standjánál is tolongtak a fiatalok. Az általános orvosi kar képviselőinél viszont a vártnál mintha kevesebben jelentkeztek volna.

Mint arról már beszámoltunk, a Pécsi Tudományegyetemre jelentkezők előzetesen egy internetes honlapon is kipróbálhatják, mire képesek. S ha netán ott „felvették őket”, akkor végigvonulhatnak minden stáción. Tavaly a közgazdaságtudományi kar indított ilyen virtuális játékot, a vége az lett, hogy a valóságban, már a felvételi előtt is összejöttek a fiatalok.

Lengvárszky Attila azt mondja, most érett be, hogy tömegessé válhat a mesterképzés az úgynevezett Bologna-típusú oktatásban, ennek alapján is érdemes megfontolni, hogy hová felvételizik valaki. Ami egyfajta referenciát jelent: az egyetem internetes segítségével már nyomon lehet követni az elhelyezkedési lehetőségeket.

Egyike a legjobb magyar egyetemeknek

A Pécsi Tudományegyetem egyike a legjobb magyar egyetemeknek – hangsúlyozta a közelmúltban egy sajtótájékoztatón Font Márta rektorhelyettes. Szinte a teljes oktatási palettáról választhat a leendő hallgató, 25-féle felsősokú szakképzés, 83 alapszak, 50 mester szak, valamint 33 féle doktori program közül biztosan megtalálja mindenki a neki legmegfelelőbb képzést. A Bologna-rendszerű képzésnek, valamint a kreditrendszernek köszönhetően átjárhatóak és rugalmasak a képzések, így nagy a variációs lehetőség is. Egy alapszakról több mesterszakon lehet továbbtanulni, így egy mesterszakra több alapszakról is érkezhetnek a hallgatók - hangsúlyozza Font Márta. Az oktatás során a hallgatók külföldi ösztöndíjakban részesülhetnek, akár több szemesztert is tölthetnek a PTE külföldi partneregyetemein.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!