Közélet

2008.12.14. 03:15

Vasutassztrájk: éjféltől járnak a vonatok

A magyar vasút történetében példa nélküli helyzet alakult ki: olyan még nem volt, hogy karácsony előtt sztrájk nehezítse az utazni kívánók helyzetét - és hogy ezzel akár az ünnepek alatt is számolni kelljen.

forrás: MTI/DN

2008.12.22. hétfő

19:24 - Éjféltől felfüggeszti a sztrájkot a VDSZSZ

Felfüggeszti az országos vasutassztrájkot hétfőn, 22-én 24.00 órától a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) - jelentette be Gaskó István elnök Budapesten sajtótájékoztatón.

Gaskó bejelentette: a szakszervezet továbbra is ragaszkodik követeléseihez, és ha a sztrájkbizottság úgy látja, hogy elérkezett az idő, újraindítja a sztrájkot.

07.33 - Még tart a sztrájk

A sikertelen vasárnapi tárgyalások után ma ismét asztalhoz ülnek a VDSZSZ és a MÁV illetékesei.

Budapesten csak a - pécsi IC-ket is fogadó - Keleti pályaudvaron nincs vonatközlekedés, a Nyugati pályaudvar és a Déli pályaudvar működik - közölte Kavalecz Imre, a MÁV sajtófőnöke még vasárnap késő este.

2008.12.21. vasárnap

Nem a menetrendnek megfelelően, de közlekedhetnek vonatok Pécsről Barcs, Pusztaszabolcs felé - tájékoztatta a VDSZSZ dél-dunántúli területi ügyvivője az MTI-t. Melisek János elmondta: Pécsről vasárnap reggel két szerelvény indult el, Kaposváron pedig áll a vasúti közlekedés. Mint mondta, elképzelhető, hogy egy-egy vonat elindul, de kérdés, meddig jut el. Beszámolt arról, hogy Pécsen tíz, Dombóváron kilenc jegyvizsgáló vesz részt a sztrájkban, Szekszárdon változatlanul egy személyforgalmi pénztáros csatlakozott a munkabeszüntetéshez.

2008.12.20. szombat

A MÁV tájékoztatása szerint a vasúti közlekedés helyzete szombatra lényegében nem változott a péntek estihez képest: a Nyugati pályaudvarról indulnak vonatok, a Keletiből is, s most csak a Déli pályaudvar nem fogad és nem indít vonatokat.

A vasúttársaság közleménye felhívja a figyelmet arra, hogy ez idáig nem volt a magyar vasút történetében példa arra, hogy közvetlenül karácsony előtt, illetve az ünnepek alatt egy sztrájk miatt nehézkessé vált volna a vasúti közlekedés.

2008.12.19. péntek

18.00 -  Továbbra sincs megállapodás 
 
Nem született megállapodás a MÁV-társaságok és a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) között péntek délután a sztrájkkövetelésekről és a még elégséges szolgáltatásról. Az egyeztetést szombaton 17 órakor folytatják.

15.09 - Karácsonykor is sztrájkolna Gaskó

A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) határozatlan ideig folytatja a vasárnap óta tartó országos vasúti sztrájkot, a munkabeszüntetés a karácsonyi időszakra is kiterjedhet - jelentette be a VDSZSZ elnöke. Gaskó István elmondta: csütörtökön este 8 óra után folytatódott az egyeztetés a MÁV és a VDSZSZ között, azonban az álláspontok egy tapodtat sem közeledtek egymáshoz, annak ellenére, hogy a szakszervezet fenntartotta kompromisszumos javaslatait. A VDSZSZ elnöke Gyurcsány Ferenc pénteken tett nyilatkozata kapcsán hangsúlyozta: nem tiszte egy miniszterelnöknek, hogy beavatkozzon egy érdekvitába, ahol a felek törvényes eszközöket alkalmaznak.

[caption id="" align="alignleft" width="350"] Kiszámíthatatlan a közlekedés a pécsi állomáson (fotó: Löffler P.)
[/caption]08.55 - A Volán reggelente másod buszjáratokat közlekedtet Baranyában

Néhány vonat elindult a pécsi állomásról péntek reggel, de ezt leszámítva gyakorlatilag továbbra sincs vasúti közlekedés a Dél-Dunántúlon - közölte Melisek János, a VDSZSZ területi ügyvivője.

Beszámolt arról, hogy nem sztrájkoló dolgozókkal Barcs, Mohács és Pusztaszabolcs felé indult el egy-egy vonat a baranyai megyeszékhelyről, a többi szerelvény azonban áll, és nem valószínű, hogy a helyzet napközben változni fog.

Micskei Tibor, a Pannon Volán Zrt. termelési igazgatója elmondta, hogy a cég a vasutassztrájkból adódó, megnövekedett utasforgalomra tekintettel reggelente másod buszjáratokat közlekedtet a Pécs-Budapest, a Pécs-Szentlőrinc és a Pécs-Szigetvár útvonalon.

2008.12.18. csütörtök

19:39 - A rendőröktől félnek a sztrájkolók

Az ország egyre több pontjáról jelzik a sztrájkolók, hogy a szolgálati helyeken rendőrök jelennek meg, akik a munkabeszüntetésben résztvevő munkavállalók felől kérdezősködnek - írja a VDSZSZ. Ez egy munkahelyi konfliktusba való durva beavatkozás, ami jogtalan, mivel a rendőrség nem tájékozódhat, nem gyűjthet adatokat a sztrájkolókról. Ezen túlmenően alkalmas az alkotmányos jogukkal élő munkavállalók megfélemlítésére is - tartalmazza a VDSZSZ közleménye, amelyet a rendőrségnek is eljutattak.

19:20 - A VDSZSZ nem érti a mozdonyvezetőket

"Rendkívül sajnáljuk, hogy a MOSZ vezetése felesleges és bántó támadást intézett szakszervezetünkkel szemben" - olvasható a VDSZSZ honlapján. "Erre soha nem adtunk okot, hiszen minden megmozdulásukat szolidaritásunkkal erősítettük. Szerencsére, úgy tűnik, a MOSZ meggondolatlan közleményének tartalmát nem minden tagjuk osztja, hiszen a mai napon is több mozdonyvezető állt ki sztrájkkal a többi vasutas mellett".

19:10 - Aggódnak a mozdonyvezetők

A Mozdonyvezetők Szakszervezete növekvő aggodalommal figyeli, hogy a VDSZSZ jelenleg is tartó részleges sztrájkja egyre nagyobb társadalmi elutasítást vált ki. A közvélemény nem tud megkülönböztetést tenni az egyes vasúti munkavállalói csoportok és az egyes szakszervezetek között, ezért a VDSZSZ vezetői felelőtlen magatartásának morális következményei a mozdonyvezetőket is terhelik.

A MOSZ eddig sem, most sem és a jövőben sem ítél el sztrájkoló munkavállalót, sztrájkot szervező szakszervezetet, és nem minősíti a sztrájkköveteléseket. Mint erős és sztrájkképes szakszervezet, nem tud azonban egyetérteni azokkal az eszközökkel és módszerekkel, amelyeket a VDSZSZ alkalmaz. Az állampolgároknak joguk van időben tájékoztatást kapni a sztrájk kezdetéről, hogy alkalmazkodni tudjanak a helyzethez, és joguk van az elégséges szolgáltatásokhoz is.

A törvényesség határait feszegető módszerek kiválhatják a sztrájktörvény szigorítását, ez pedig jelentősen rontaná a munkavállalók jövőbeni érdekérvényesítési lehetőségeit.

17.17 - Megállapodásra szólítja fel a szaktárca a VDSZSZ-t

A közlekedési miniszter felszólította a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetét, hogy tartsa be a sztrájktörvényt és állapodjon meg az elégséges vasúti szolgáltatásról.

A Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium felszólítja a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetét (VDSZSZ), hogy tartsa be a sztrájktörvényt és állapodjon meg az elégséges vasúti szolgáltatásról - jelentette be Molnár Csaba, közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter csütörtökön. A miniszter aggodalommal figyeli, hogy a szakszervezet ellehetetleníti a vasúti közlekedést, lehetetlenné teszi a békés karácsonyi készülődést és sok százmillió forint kárt okoz az országnak. A minisztérium nem avatkozhat be a munkáltató és a munkavállaló vitájába, ugyanakkor a minisztérium feladata a törvényesség betartatása - mondta Molnár Csaba.

A miniszter hangsúlyozta, hogy a minisztérium nem vitatja a sztrájkhoz való jogot. A tárca álláspontja szerint nincs általános vasutas sztrájk, hiszen a vasutas szakszervezetek és a vasutasok többsége nem támogatja a VDSZSZ irreális célkitűzéseit. Molnár Csaba megjegyezte, hogy a sztrájk egyre nagyobb kárt okoz Magyarországnak, és lehetséges, hogy politikai okból akarják felforgatni az ország békéjét. Molnár szerint a sztrájkjog lényegében jól működik, de azzal vissza is lehet élni. A sztrájktörvény módosítása egyébként kétharmados parlamenti döntést igényelne, és az ellenzék nem támogatja.

09.05 - Csütörtökön is folytatódik a sztrájk

A VDSzSz Szolidaritás munkabeszüntetése miatt továbbra is bizonytalan a vasúti menetrend. Ezért útvonal rövidülésekre és jelentős késésekre kell számítani csütörtökön, csakúgy, mint az előző napokban. A MÁV a lehetőségeihez képest megszervezi a vonatközlekedést, természetesen a vasúti biztonsági előírások betartásával.
 
A MÁV-START 731 munkavállalója közül 244-en sztrájkoltak az éjszaka folyamán, 487-en dolgoztak. A MÁV Zrt Pályavasúti területén, a forgalomirányítást végző 1658 vasutas közül csupán 95-en nem vették fel a munkát, így 1563-an dolgoztak. Természetesen a számok változnak majd ismét, amint megtörténik a nappalos műszakváltás.

Budapest és Pécs között bizonytalan a közlekedés, a jegyvizsgálók sztrájkolnak. Járnak a személyvonatok Pusztaszabolcs és Dombóvár között. Godisa-Komló szakaszon a jegyvizsgáló sztrájkja miatt állnak a vonatok. Pécs és Gyékényes közötti vonalon részleges a vonatforgalom. Pécs és Barcs között közlekednek a szerelvények, Szentlőrinc és Sellye között részleges a közlekedés.

A Pécs és Mohács és a Villány-Magyarbóly szakaszon részlegesen közlekednek a vonatok. Jelenleg Pécs-Villány viszonylatban lehet utazni, Villány-Magyarbóly között viszont állnak a járatok.

2008.12.17. szerda

20.00 - Tovább gördül a sztrájk

A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) folytatja a sztrájkot, miután eredménytelenül zárultak az egyeztetések szerdán - mondta Bárány Balázs, a VDSZSZ alelnöke az MTI-nek. A szakszervezet a késő délutáni egyezetéseket követően sajtótájékoztatón jelentette be a sztrájk folytatását.

Bárány Balázs elmondta: értékelésük szerint a MÁV vezetése a szakszervezet és a sztrájkoló dolgozók kifárasztására számít, de csalódni fog, mert a sztrájk támogatottsága, a dolgozók elszántsága napról napra erősödik. Bárány Balázs elmondta: a kifárasztásos taktikára utaló jel az, hogy a MÁV Zrt. vezérigazgatója a VDSZSZ sztrájkalapjának nagyságáról beszélt, ami a szakszervezeti vezető szerint messze meghaladja a munkáltató feltételezéseit.

Hangsúlyozta azt is, egyre több olyan sztrájkoló van, aki nem veszi igénybe a sztrájkoló dolgozóknak járó sztrájksegélyt. A VDSZSZ alelnöke szerint a MÁV vezetése nincs tekintettel az ország és az emberek érdekeire és megegyezés helyett a sztrájk, illetve a sztrájkoló szakszervezet legyőzésére törekszik.

"Egyértelműen politikai kérdésnek tekintik" a sztrájkot, szerinte erre utal, hogy a szakszervezet kompromisszumos javaslatait figyelmen kívül hagyva a tárgyalások kezdete óta egyáltalán nem mozdultak el kezdeti ajánlatukról.

14.00 - Karácsonykor nem sztrájkolnak

A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) határozatlan ideig tovább folytatja a vasárnap óta tartó országos vasúti sztrájkot, miután a szakszervezet vezetői szerda délelőtt sem jutottak megállapodásra a MÁV képviselőivel - jelentette be Gaskó István, a VDSZSZ elnöke szerdán Budapesten sajtótájékoztatón. Gaskó István nem nevezte meg pontosan, meddig folytatják a sztrájkot, ugyanakkor újságírói kérdésre válaszolva kijelentette: december 24-én, 25-én és 26-án teljes üzemet terveznek. A szakszervezet elégséges szolgáltatásra vonatkozó közel 400 vonatos ajánlatát a MÁV szerdán sem fogadta el, a vasúttársaság továbbra is több mint 800 vonat közlekedését követeli - mondta el a VDSZSZ elnöke.

09.06 - Baranyában az eddigieknél is kevesebb vonat indul

Szerda reggel Baranyában az elmúlt napokhoz képest csak rosszabbodott a vasúti közlekedés - tudtuk meg Imre Lászlónétől, regionális szóvivőtől. Az eddig közlekedő személyvonatok közül is jó pár vonalon leáll ma a vasúti forgalom, így Godisa és Komló, Pécs és Mohács, és Villány és Magyarbóly között is életbe lépett a sztrájk. A Pécs és Gyékényes közötti szakaszon csak Barcsig járnak a személyvonatok. Az Intercityk továbbra sem közlekednek, Budapestre csak pusztaszabolcsi átszállással, személyvonattal lehet eljutni.

07.55 - Továbbra is országos sztrájk

Továbbra is kiszámíthatatlan a vasúti közlekedés, a vasárnap óta tartó vasutassztrájk miatt szerdán is útvonal-rövidülésekre, járatkimaradásokra, és jelentős késésekre kell számítani; a szakszervezetek és a munkáltató képviselői kilenc órakor ismét tárgyalóasztalhoz ülnek, miután előző nap sem a sztrájkkövetelésekről, sem a munkabeszüntetés idején nyújtandó még elégséges szolgáltatásról sem tudtak megállapodni.

2008.12.16. kedd

18:45 - Nem állapodott meg a MÁV a sztrájkolókkal

Nem született megállapodás kedden este a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) és a MÁV-társaságok tárgyaló delegációja között a szakszervezeti sztrájkkövetelésekről, továbbá a munkabeszüntetés idején nyújtandó még elégséges szolgáltatásról. Az egyeztetést szerdán 9 órakor folytatják.

09.31 - Az InterCityk nem közlekednek

Mint Imre Lászlónétól, a regionális szóvivőtől megtudtuk Pécsett az InterCity járatok nem indultak el, s valószínűleg egész nap szünetelni fognak ezek a járatok. A személyvonatok részlegesen közlekednek, így Pécs és Barcs között és Pécs és Mohács között indulnak járatok, szintén működik a Godisa-Komló vonal.

07:33 - Megbénult a vasúti közlekedés a Dél-Dunántúlon

Gyakorlatilag megbénult a vasúti közlekedés a Dél-Dunántúlon, mondta Melisek János, a VDSZSZ területi ügyvivője. Beszámolt arról, hogy Pécs a jegyvizsgálók, Kaposvár a váltókezelők sztrájkja miatt nem indít és nem is fogad vonatokat, folyamatos vasúti közlekedés csak a Nagykanizsa-Budapest vonalon van. A reggeli Intercity járatok sem indultak el. A MÁV tájékoztatása szerint Pécs, Kaposvár, Szombathely nem fogad és nem indít vonatokat. A Székesfehérvár-Veszprém vonalon egy-egy járat közlekedik. Győr-Kelenföld, valamint Pusztaszabolcs és Kelenföld között utazhatnak.

07.02 - Kedden is sztrájk

A vonatok állnak, vagy kiszámíthatatlanul járnak ma is. A tegnapi tárgyaláson nem közeledtek az álláspontok a MÁV és a szakszervezet között. Utóbbi azt ígéri, hogy ha az ünnepekre sem lesz megállapodás, karácsonyra és szilveszterre felfüggesztik a sztrájkot. Ma hajnalban a Déli és a Keleti pályaudvar nem fogad és nem indít vonatokat.


Nem indít és nem fogad vonatokat Szeged, Pécs, Kaposvár és Szombathely sem Akadozhat a közlekedés Szolnok és Miskolc térségében is. A szakszervezet ma reggel folytatja a tárgyalásokat a MÁV-val.

2008.12.15. hétfő

17:49 - Folytatódik a sztrájk

A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) vezetői nem jutottak megállapodásra a MÁV-társaságok képviselőivel hétfőn délután Budapesten. A VDSZSZ elnöksége úgy döntött, hogy folytatják a gördülő sztrájkot határozatlan ideig - mondta Gaskó István, a VDSZSZ elnöke.

16.23 - Nyolc vonat közlekedett eddig Baranyában

Pécsről eddig nyolc vonat indult el a nap folyamán. Reggel elindult a balatoni fürdővonat, Barcs irányába négy, Villányba egy, míg Budapestre két vonat indult el.

13.01 - Kelenföldről indul az IC Pécsre

Dél körül elindult egy InterCity Pécsre és kettő óra körül is indul egy IC Budapestről, a kelenföldi pályaudvarról. Az IC vonatok pótjegy nélkül, menetjeggyel igénybevehetők - olvasható a MÁV honlapján.

11.55 - Pécsett részlegesen járnak a vonatok

Pécsett meglehetősen kiszámíthatatlan a helyzet, már ami a vasúti közlekedést illeti. Mint Imre Lászlónétől, a regionális szóvivőtől megtudtuk a reggeli, 09.24-es InterCity elindult Budapest felé, ugyancsak elment az ugynevezett "fürdővonat" a Balaton irányába, ez azonban csak Taszárig jutott. Villány irányába is hellyel-közzel járnak a vonatok, és Pécs és Gyékényes között is közlekednek nagyobb gyakorisággal.

07.20 - Csupán két vonat indult el Pécsről

Pécsen két vonat kivételével minden áll: "a mohácsit elvitte egy nyugdíjas, a barcsit meg egy barcsi" - foglalja össze tömören a helyzetet Melisek János területi vezető ügyvivő a sztrájkot szervező szakszervezet, a VDSZSZ honlapján. Az biztos, hogy IC-vonat nem indul, de valószínűleg más se, mert a jelentkező vezető jegyvizsgálók közül eddig mindenki sztrájkba lépett, és számuk egyre nő. Pécsen a kocsivizsgálók közül hárman sztrájkolnak, Dombóváron a főrendelkező és a térfőnök is ezt teszi.

06.50 - Nem indult el a hajnali IC

Továbbra is bizonytalan a vonatközlekedés a Dél-Dunántúlon, ezért az utazóknak indulás előtt célszerű érdeklődniük, elindul-e a vonatuk - mondta Imre Lászlóné, a MÁV régiós sajtószóvivője. Néhány mellékvonalon közlekednek a szerelvények, a többi helyen vagy szünetel, vagy részleges a forgalom. A Pécs és Budapest közötti első, 5 óra 24 percre tervezett Intercity nem hagyta el a baranyai megyeszékhelyet. A helyzet reggel 7 óra után, a műszakváltással változhat.

2008.12.14. vasárnap

20.01 - Baranyában is sztrájk

A megyét is elérte az országosan kiterjesztett vasutassztrájk. A jegyvizsgálók munkabeszüntetése miatt nem indult el Budapestre az esti intercity járat, ahogy Barcsra sem ment el a gyors és a személyvonat sem. A Baranya megyébe irányuló vonatforgalmat a jegyvizsgálók, váltókezelők és kocsivizsgálók két somogyi városban, Barcson és Kaposváron meghirdetett sztrájkja akadályozza.

18.21 - Országossá vált a sztrájk

Este hat órától a VDSZSZ az egész országra kiterjesztette a sztrájkot, a dunántúli vasutasok is csatlakoztak a munkabeszüntetéshez. A szakszervezet vasárnap nulla órakor fogott sztrájkba, folytatva a februárban meghirdetett, és időközben többször felfüggesztett határozatlan idejű országos vasutassztrájkot, azonban 18 óráig csak az ország Dunától keletre fekvő területein sztrájkoltak.

12.20 - Este hattól országos sztrájk

A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) vasárnap 18 órától az egész ország területére kiterjeszti a határozatlan idejű vasutassztrájkot - jelentette be Gaskó István elnök Budapesten. A VDSZSZ elnöke elmondta: délután konzultációt folytatnak a Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet (LESZ) képviselőivel arról, hogyan lehetne összekapcsolni a reptéri és a vasúti akciót a nyomásgyakorlás erősítése érdekében. A vasutassztrájk vasárnap nulla órakor kezdődött, és főleg Kelet-Magyarországot érintette.

03.05: - Megkezdődött a sztrájk - de csak keleten

A MÁV szerint a VDSZSZ lehetetlen helyzetbe hozza az utasokat. Vasárnap nulla órakor megkezdÕdött a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) által meghirdetett határozatlan idejű vasutassztrájk. Gaskó István, a VDSZSZ elnöke szombaton jelentette be, hogy a februárban megkezdett és már többször felfüggesztett sztrájk az ország Dunától keletre fekvÕ területeit érinti, kivétel ez alól a fÕváros és Cegléd kivételével Pest megye.

A MÁV a pályaudvarokon tájékoztatja az utasokat, de a munkabeszüntetés miatt a jegykiadás is bizonytalan lesz. Emiatt az utasok a vonatokon pótdíj nélkül is jegyet válthatnak - áll a MÁV közleményében. Az utasok a vonatok indulásáról és érkezésérÕl tájékozódhatnak a vasútállomások információs szolgálatainál, illetve a 06-40-49-49-49-es telefonszámon. A sztrájk ideje alatt megerősített szolgálatban dolgoznak a Mávdirekt telefonos ügyfélszolgálat munkatársai. Az eddigi tapasztalatok alapján az ilyenkor megsokszorozódó hívások miatt a megszokottól eltérően hosszabb várakozási időre lehet számítani.

A sztrájkkal érintett területek Volán táraságai elfogadják a MÁV által kiszolgáltatott, a sztrájk ideje alatt érvényes vasúti bérleteket illetve a MÁV tényleges és családtagi arcképes igazolványokat. A Volán Társaságok járatai a vasúti bérlettel megegyező viszonylatban vehetÕk igénybe.

Kavalecz szombat este közleményben úgy nyilatkozott, hogy a VDSZSZ munkabeszüntetésének célja nem a vasutasok érdekeinek védelme, hanem az új vasúti menetrend bevezetésének megzavarása. A szóvivő szerint nem véletlen, hogy a VDSZSZ tagságának jelentÕs része nem ért egyet a munkabeszüntetéssel, amely így csak Kelet-Magyarország körzeteire korlátozódik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!