Közélet

2009.01.20. 08:08

Retro 89: Garami: Kemény tavasz elé nézünk

Miről írt a Dunántúli Napló 1989. január 20-án: Nincs vita arról, hogy az ágas-bogas labdarúgó vesztegetési ügyek két legnagyobb kárvallottja az őszi NB I-es idényben a bajnoki címvédő Bp. Honvéd és az egykori szövetség kapitány, Garami József által vezetett Pécsi MSC.

Szerkesztette: Zsigmond József

Az MSZMP Baranya Megyei Bizottságának ülése

Tegnap dr. Dányi Pál első titkár és dr. Szirtes Gábor megyei titkár elnökletével ülést tartott az MSZMP Baranya Megyei Bizottsága.

A jelölt napirendek előtt a testület személyi kérdésekkel foglalkozott. Dr. Dányi Pál bejelentette, hogy Szegedi Józsefné, a beremendi termelőszövetkezet cipőüzemének vezetője családi okokból és munkahelyváltoztatás következtében, Kulárné Szabó Ildikó családi okokból írásban kérte felmentését pártbizottsági tagsága alól. Javasolta, hogy a bizottság tagjai közé kooptálják dr. Koltai Dénest, az MSZMP Pécs Városi Bizottságának első titkárát és Piti Zoltánt, Baranya Megye Tanácsának elnökét.

A bizottság tagjai a felmetési kérelmeket elfogadták, a kooptálási javaslatokat megszavazták. Ezt követően tudomásul vette a pártbizottság, hogy tagjai sorába delegálták Pécs városból dr. Iváncsics Imrét, a JPTE rektorhelyettesét, Mohács városából Devecseri Józsefet, Mohács Városi Pártbizottság első titkárát, a Baranya Megyei Tanács Pártbizottsága által dr. Tóth Zoltánt megyei főépítészt, Siklós városból Oberritter Miklóst, a BCM Rt. ügyvezető-igazgatóját és Czigler Jánost, a villányi tsz pártalapszervezetének titkárát, a MÉV Pártbizottsága Varga Mihályt, a MÉV vezérigazgatóját.

Szimfonikus hangverseny

A Pécsi Szimfonikus Zenekar ad hangversenyt január 23-án 19:30-kor Pécsett az Orvostudományi Egyetem aulájában. A zenekart Breitner Tamás vezényli, közreműködik Gyermán István hegedűn. Műsoron Weber: Oberon-nyitány, Balassa Sándor: Hegedűverseny, op. 3., valamint Berlioz: Fantasztikus szimfónia, op. 14. (Epizódok egy művész életéből)

Garami: "Kemény tavasz elé nézünk"

Nincs vita arról, hogy az ágas-bogas labdarúgó vesztegetési ügyek két legnagyobb kárvallottja az őszi NB I-es idényben a bajnoki címvédő Bp. Honvéd és az egykori szövetség kapitány, Garami József által vezetett Pécsi MSC. A fővárosiak és a baranyaiak is ismeretlen futballisták mélyvízbe vetésével próbálták betömködni a hajókon támadt lékeket, hiszen nagy egyéniségek, alapemberek egész sorától vonták meg a játékjogot.

A Bp. Honvéd Bicskei Bertalan vezetésével úgy, ahogy állta a sarat, a PMSC viszont egy idő után zuhanórepülésbe kezdett, és a tavaszi fordulók kezdette előtt elfoglalt 11. helye nem sok jót sejtet.

A pécsiek egy korábbi (Réfi) és három jelenlegi (Toma, Bercznicky, Lutz) játékosa ismerhette meg szerda este a MLSZ Fegyelmi Bizottságának döntését. Berzcnicky gyakorlatilag nem jöhet szóba tavasszal. Toma és Lutz is csak a hajrában húzhatja fel a piros-fekete mezt .....

Befejeződött a győri vesztegetési per első felvonása

Csütörtökön az esti órákban hirdetett ítéletet a Győri Vársoi Bíróság zsúfolásig megtelt nagy tárgyalójában dr. Paksa Lajos tanácsvezető bíró, a városi bíróság elnöke Preszeller Tamás és társai vesztegetési ügyében. Mint ismeretes, a bírósági eljárásnak az 1988 tavaszán lejátszott Rába ETO-ZTE bajnoki mérkőzés gyanús eredménye és annak kivizsgálása adott okot.

A háromnapos tárgyalás végén a bíróság arra az álláspontra jutott, hogy a "bundázás" ténye nem állapítható meg, tehát kötelességszegés nem történt, ellenben a vesztegetés vétsége, illetve kér vádlottnál a vesztegetés bűnössége fennáll. E szempontok alapján a Győri Városi Bíróság a következő ítéleteket hozta:

Sulyok Lászlót, a ZTE elnökét vesztegetés bűntette, okirathamisítás és hűtlen kezelés miatt egy év börtönre és 10 ezer forint pénzbírságra, Preszeller Tamást, a Rába ETO labdarúgóját vesztegetés bűntette és devizabűntette miatt 10 hónap börtönre és 70 ezer forint pénzbírságra, Hannich Pétert, a Rába ETO volt labdarúgóját vesztegetés vétsége miatt nyolchónapi fogházra és 70 ezer forint pénzbírságra, Dobány Lajost, a ZTE volt labdarúgóját vesztegetés vétsége miatt 9 hónap fogházra és 50 ezer forint pénzbírságra, Mészöly Kálmánt, a ZTE volt vezetőedzőjét vesztegetés vétsége miatt és egyrendbeli okirathamisításításért 8 hónap fogházra és 50 ezer forint pénzbírságra ítélte, foglalkozásától nem tiltotta el.

A bíróság a megítélt szabadságvesztések letöltését nem tartja szükségesnek, ezért a két börtönbüntetést, két év, míg a három fogházbüntetést egy év próbaidőre felfüggesztette. Az ítélet hirdetés után az ügyész három nap gondolkodási időt kért, míg a vádlottak és ügyvédeik éltek a fellebbezés jogával.

Bundaügy: mind a négyen fellebbeztek

A bundaügyben érdekelt baranyai labdarúgók eltiltásával kapcsolatban joggal merülhet fel mindenkiben a kérdés: ki miért kapott annyit, amennyit? Az eltiltás mértékéről már tudunk, az indoklást azonban még egyik játékosnak sem küldték el, klubjukat sem értesítették róla papíron. Az MLSZ-ből azonban felhívták telefonon dr. Tüske Csabát, a PMFC technikai vezetőjét és neki lediktálták az indoklást.

Eszerint Tománál súlyosbító körülménynek számított, hogy mint csapatkapitány-helyettesnek tudni kellett, hogy a tettük milyen súlyos következményekkel járhat. Lutznál az volt a súlyosbító körülmény, hogy mint idős játékos, akire hallgatnak a többiek, egyetértett a bundával. Brezniczky dr.-nál azért fogott vastagabban a ceruza, mivel részben szervező volt, és mint jogásznak tudnia kellett, hogy milyen súlyú az a cselekmény, amit elkövettek. Mindhármuknál enyhítő körülményként vették figyelembe, hogy sohasem volt komolyabb fegyelmi ügyük. Réfi azért kapta a legtöbbet, mert annak ellenére, hogy nem volt állandó csapattag, részt vett a szervezésben, és ebbe a feleségét is bevonta. Ráadásul a lebonyolításban szervezőként működött közre. Enyhítő körülmény viszont nála, hogy az eljárás egész szakában beismerő vallomást tett., és megbánó magatartást tanúsított.

A fegyelmi határozat ellen 8 napon belül lehet felebezni az MLSZ-nél. Információink szerint: Toma, Lutz, Brezniczky és Réfi is felebezik, de ugyanezt teszi a Komlói Bányász labdarúgó szakosztálya is. 

Ha az MLSZ-nél jogerőssé válik a későbbiekben a határozat, még mindig marad a peres  út lehetősége a munkaügyi bírságon.
A négy labdarúgó ügyében büntető bíróság már nem foglalkozik, valamennyien ügyészi megrovásban részesültek, ez már jogerős.
(H.L.)

HIRDETÉS

Gyermeruha felvásárlási akció
Felvásároljuk a feleslegessé vált, jó állapotú szezonjellegű gyermekruházati cikkeket: nadrágokat, pólókat, pulóvereket, cipőket stb. Most adja el, érdemes! Bem u. 2. és Vasút u. 2. sz. alatti felvevőhelyeken.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!