Közélet

2009.02.27. 16:01

Paktumok az ellenzék és a megye vezetése között

Egyhangúlag fogadták el a megyei önkormányzat 2009-re szóló költségvetését a tegnapi közgyűlésen. A hiányt – ami a korábbi tervezetben szerepelt összeg fele, 1,2 milliárd forint – folyószámlahitel segítségével hidalják át. A megyei kassza elfogadása előtt azonban más ügyekről is döntöttek.

M. B.

Gulyás Emil, az MSZP közgyűlési frakciójának vezetője az ülés kezdetén eredményesnek minősítette az önkormányzat politikai erőivel egy esztendeje kötött megállapodást. Kijelentette, ennek alapján a megye költségvetése az ő költségvetésük is. Hozzátette, a megállapodás részeként szerettek volna alelnököt is jelölni, ám ettől eltekintenek, viszont egyéb szervezeti változtatásokat szükségesnek tartanak.

Hargitai János, a közgyűlés kereszténydemokrata elnöke szintén eredményesnek nevezte az együttműködést, s nem emelt kifogást a már említett változtatásokkal szemben.

Ezek lényege a következő: a szocialisták javaslatára úgynevezett koordinációs tanácsot állítanak fel. Ennek Gulyás Emil koordinációs tanácsnokként lesz tagja, a szocialista dr. Csörnyei László, és a fideszes Keceli Jenő mellett. A háromfős testület véleményezési jogosítvánnyal bír, a gyakorlatban a közgyűlési döntések előkészítésében működnek közre.

Ugyancsak szocialista kezdeményezésre fideszes többségű és irányítású lett a gazdasági és foglalkoztatási bizottság, cserébe a költségvetési szakbizottság szocialista többségűvé, és vezetésűvé vált.

A költségvetés részleteiről szólva a képviselők elmondták, többek között a korábbi létszámcsökkentésnek, és stopnak betudhatóan több százmilliós megtakarítást tudtak elérni. Ennek is betudhatóan a megye közel kétezerötszáz dolgozójából idén mindössze hármat kellett elbocsátani, a többieknek nincs veszélyben az állásuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!