Közélet

2009.06.29. 19:05

Egy egész város Pécs alatt kihasználatlanul

A Pécs alatti pincerendszer elvileg egy földalatti város kialakítására is alkalmas lenne. Az üregek egy része időről időre beomlik, közel ezerötszázat már be is tömedékeltek.

Cseri László

Az országban két város alatt található városnyi méretű pincerendszer: Egerben és Pécsen. A baranyai megyeszékhelyen a legmélyebben húzódó, akkoriban már feltárt járatokat az ötvenes-hatvanas években légópincékké nyilvánították. Azonban hamar rájöttek, hogy ezek a pincék egymással számos helyütt összeköttetésben állnak, ezért a Rákosi-rendszerben a pincerendszer átjáróit befalaztatták. Ezzel egyszer és mindenkorra megszüntették az ellenőrizhetetlen föld alatti átjárásokat.

A hetvenes-nyolcvanas években a Bányászati Aknamélyítő Vállalat állami támogatással több pincét is felújított Pécsett, ekkor alakították ki például a Káptalan utca és a Janus Pannonius utca között húzódó, egykori bortároló pincerendszer átépítésével a négyszáz méter hoszszú, ezerötven négyzetméter területű föld alatti bányászati kiállítóteret. Világszerte egyedülálló, ezer négyzetméteres pincelabirintus húzódik a Rákóczi út és Tímár utca közötti terület alatt. A korábban egyetemi klub-nak szánt mélypincét és a hozzá kapcsolódó több száz négyzetméteres kiszolgálóegységet a ‘80-as évek közepén Dévényi Sándor építész tervei alapján teljesen felújították, de hasznosításra vár.

A napokban az önkormányzat tízmillió forintot különített el arra a célra, hogy az esetleges pinceomlások helyreállításának fedezete biztosítva legyen 2010 augusztusáig. Dr. Lovász István, a városfejlesztési főosztály vezetője érdeklődésünkre elmondta: az 1970-es évek végén, a ’80-as évek elején állami finanszírozásból jelentős pincetömedékelési munkák folytak, azonban a város alatt rengeteg, mindmáig ismeretlen, feltáratlan pince, illetve üreg található, amelyek váratlanul, időjárási körülménytől függetlenül bármikor beszakadhatnak.

Az elmúlt évben a Kórház, és a Vince utcában, illetve a Király utcában történtek pincebeszakadások, amelyek helyreállítási összköltsége 9,8 millió forint volt. Az önkormányzat a felmért pincékről és felszín alatti vizekről térképpel rendelkezik, amelynek aktuális, 2009. évi frissítése a város reményei szerint rövid időn belül megtörténhet.

– A pincék hasznosítására a Művészetek és Irodalom Háza 2010-re EKF-támogatást is kap az „Utazás a török félhold körül” elnevezésű program keretén belül – mondta Kőhalmi Andrea igazgató. – Pécs törökkori emlékeit ugyanis szeretnénk bevonni a kulturális-művészeti vérkeringésbe. Így került szóba a Jakováli Hasszán és, a Gázi Kászim pasa dzsámi, valamint a törökkori pincerendszer. Utóbbiba kiállításokat szervezünk.

Két idei beszakadás

Idén eddig két pince, illetve üregbeszakadás történt a városban, a helyreállítási munkák finanszírozására pályázatot nyújtott be az önkormányzat. Mivel a 80 százalékos támogatás megérkezett, ezért a munkák egyik esetben, a Barbakán-kertben már befejeződtek, a másik helyszínen, az úttest alá húzódó Bor utcai beomlott pince esetében még folyamatban vannak.

Nevezetes pincék

Pécs nevezetes pincéi közé tartozik a püspökség Szent István tér alatt húzódó háromezer négyzetméteres pincerendszere, benne kiváló borokkal. Ezzel határos a Cezar Winery Kft. ötemeletes járatrendszere négy és félezer négyzetméteren. A Rákóczi útról nyílik az a hatalmas pincelabirintus, amelynek egy része Dévényi Sándor építész tervei alapján újul meg immár harminc esztendeje.

Mulató a mélyben

A pincék hasznosítása nem olcsó mulatság, mert komoly technikai kihívásoknak kell eleget tenni. A mélypincékbe például le kell vinni az ivóvizet, a szennyvizet pedig fel kell hozni, ez pedig igen költséges gépészeti hátteret feltételez. Amennyiben olyan rendezvényekre kerül sor, amelyeken nagyobb csoportok vesznek részt, a kimenekülés lehetőségét is szükséges biztosítani.

 

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!