Közélet

2009.06.17. 19:13

Zsolnay-negyed: sok minden függőben

Csütörtökön hirdetik ki a Zsolnay Kulturális Negyed kivitelezői pályázatának eredményét. A kilencmilliárdos EKF-beruházás hazai viszonylatban példa nélkül álló intézményegyüttes létrehozását jelenti, amelynek élére kiírt vezetői pályázatot a napokban eredménytelennek nyilvánították.

Cseri László

Eredménytelennek nyilvánította zárt ülésén a kulturális bizottság a Zsolnay Örökségkezelő Kht. ügyvezetőjének megválasztására kiírt pályázatot, amelyre hárman is jelentkeztek. A pályázók egyike-másika úgy érezte, színjáték volt a meghallgatás, mert úgy tűnt, hogy a bizottság mindenképpen eredménytelenséget hirdet.

Gonda Tibor bizottsági tag szerint ketten nagyon magas színvonalú anyagot adtak be, a szocialista bizottsági tagok eredményt is szerettek volna hirdetni, de leszavazták őket.

A kultúráért felelős egykori alpolgármester úgy látja, azért is lenne szükség mielőbb kinevezni a kht. új vezetőjét, mert hamarosan megindul a beruházás, és szerencsés, ha az üzemeltetésért is felelős cégvezető figyelemmel kíséri az építkezés folyamatát. Ezen túl, tette hozzá, az országban egyedülálló kulturális centrum 30-40 fős apparátusának legfontosabb posztjait minél előbb ki kellene osztani, hiszen számos feladat nem tűr halasztást.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Zsolnay Kulturális Negyed - látványterv
[/caption]

Az a mai napig tisztázatlan, hogy a Zsolnay Kulturális Negyed pontosan milyen szervezeti felállással működik majd. Az biztos, hogy a komplexum, miként a plazák, számos intézményt, mint bérlőt fogad be. Ezek egy része piaci alapon fizet majd a szervezetnek bérleti díjat, másik részük pedig csak annyit, amelyből az őrzési és karbantartási munkálatokat el lehet végezni.

Nem született még szerződés az egyetemmel – amelynek teljes művészeti kara helyet kap a területen –, hogy milyen feltételekkel működhet, elképzelhető, hogy a kar önmagát üzemeltetné, és nem fizetne bérleti díjat. Bizonytalan az Ifjúsági Ház sorsa, lehet, hogy önálló intézményként tagozódik be, lehet, hogy megszűnik önállósága. Az eddigi elképzelések szerint a kht. üzemelteti majd a konferencia és koncertközpontot is, miközben tartalmi, művészeti ügyekben a Pannon Filharmonikusok és a Pécsi Kulturális Központ illetékes: a kapcsolat részletei kidolgozatlanok.

Nincs tehát végleges döntés arról, hogy a Zsolnay Örökségkezelő Kht. egy gigantikus kulturális intézményhalmaz csúcsszervezeteként irányítja is az alá beosztott részegységeket, vagy csupán mint egy plázában, a bérlők által használt ingatlanok kezelői feladatait látja el.

Páva Zsolt polgármester elmondta: mindenképpen tisztázni kell a bizonytalanságokat, és azután lehet csak egyértelmű pályázati kiírást közzé tenni.

Páva diplomatákkal találkozott

Jan Kennis, holland kulturális attasé és Vujity Tvrtko, az EKF nagykövete közös szervezésében találkoztak tegnap a Holland Királyság Budapesti Nagykövetségén a Magyarországra akkreditált kulturális attasék és kulturális intézetek vezetői az EKF vezérkarával, amelyet Páva Zsolt polgármester vezetett. A polgármester angol nyelvű bevezetőjében tájékoztatta a megjelenteket az EKF eddigi folyamatairól, a már elkészült és jóváhagyott programtervről. Hangsúlyozta, hogy a nehézségek ellenére sincs más lehetőség, mint optimistán előre tekinteni a 2010-es évre, amikor Pécs városa Magyarországot képviseli majd Európa előtt. Páva az év végére nagyköveteket hívott meg Pécsre, ezt megelőzően azonban ősszel a kulturális területek képviselőivel tartanak egyeztetéseket. Utóbbiak közül többen már tegnap is számos programot ajánlottak fel Pécs városának, a románok például finanszíroznák is azokat. A franciák balettet, zenét és táncot, a szlovének irodalmi programot, a finnek fotókiállítást, kortárs művészetet és dzsesszt ígértek. Vujity Tvrtko elmondta, azt szeretné, ha Pécs 2010-ben Magyarország képeslapja lenne, méghozzá a lehető legvonzóbb megjelenési formáját mutatva Európának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!