Közélet

2009.07.31. 18:14

Csak álom marad az új Duna-híd?

Bár a 2014-ig szóló, tavaly nyáron elfogadott területrendezési törvényben szerepel a mohácsi Duna-híd terve is, a beruházás előkészítése érdekében eddig semmit nem tett az állam.

M. B.

Több mint egy esztendővel ezelőtt adhattunk hírt arról, hogy esély mutatkozik a mohácsiak régi vágyának megvalósítására, a Duna két partját összekötő híd megépítésére. A reményeket akkor az táplálta, hogy 2008 júniusában elfogadta az Országgyűlés az új területrendezési törvényt. A jogszabály a 2014-ig tartó időszakig sorra kerülő fejlesztéseket nevesíti, s ebben valóban szerepel a mohácsi átkelő. Viszont a törvény megalkotása óta eltelt tizennégy hónap alatt semmilyen érdemi lépés nem történt a megvalósítás érdekében.

– Úgy vélem, sajnos nincs reális esély az építkezés elkezdésére 2014-ig – nyilatkozta lapunknak Szekó József, Mohács polgármestere. – A beruházás előkészítése, a szükséges tervek, hatástanulmányok elkészítése, az engedélyeztetési eljárás több évet vesz igénybe, de ezek tudomásunk szerint még el sem indultak.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Egy év alatt semmi sem történt a megvalósítás érdekében, pedig rengeteg előkészítő munka lenne
[/caption]

Szekó József elmondta azt is, bízik abban, hogy a következő választási ciklus kezdete után ismét előtérbe kerülhet a kérdés, s végre megkezdődik az érdemi előkészítő munka. Az önkormányzat eddig is kivette a részét a teendőkből: a város rendelkezik a szükséges területek nagy részével, tanulmányterveket is készíttettek, a további előkészületek finanszírozása viszont egyértelműen az állam feladata.

Egyébként azt, hogy a beruházások dátumát rögzítő törvények mekkora garanciát jelentenek a gyakorlatban, jól mutatja, hogy az autópálya-törvényben foglaltak szerint már hét éve el kellett volna készülnie a sztrádának Budapest és Pécs között.

Távol a sztrádától

A rohamtempóban épülő M6/M60-as autópálya Babarc térségében közelíti meg Mohácsot: onnan azonban még hét kilométert kell megtenni a városig az egyszer egy sávos, balesetveszélyes úton. Mohácsi, kormánypárti képviselők korábban úgy nyilatkoztak, hogy az útszakasz bővítése 2010 után valósulhat meg. Szekó József ezzel kapcsolatban megjegyezte, mindez méltánytalan a város számára, hiszen Mohács így kimarad az autópálya áldásaiból. Kijelentette, a 2010-es választások egyik helyi, fő kampánytémájává kívánja tenni a kérdést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!