Közélet

2009.07.24. 19:24

Ezerrel több elsőéves lesz a PTE-n

A Pécsi Tudományegyetem őrzi helyét az ország nagy felsőoktatási intézményei között, idén mintegy ezerrel több hallgatót vettek fel, mint tavaly.

Nyaka Szabolcs

– „Magyarország első egyeteme”, ez a szlogenünk – vázolta a felvételi statisztikákat ismertető tájékoztatón dr. Font Márta rektorhelyettes. – Ez persze az alapítás történelmi tényére is utal, de arra is, hogy ott vagyunk az ország első egyetemei között.

Ez a helyzet idén, a már ismert felsőoktatási felvételi eredmények tükrében sem változott. A Pécsi Tudományegyetemre idén 7313 elsőéves hallgatót vehetnek fel, ez országosan a negyedik helyet jelenti az intézmények sorában. Az első helyen a budapesti ELTE áll, majd a szegedi, a debreceni és a pécsi universitas – a vidéki központok között azonban csak pár száz fő az eltérés. A négy nagy tudományegyetem egyébként alaposan megelőzi a többieket: noha több mint félszáz felsőoktatási intézmény van Magyarországon, erre a négy egyetemre vették fel a hallgatók mintegy harmadát.

Pécs élbolyban maradását az is mutatja, hogy a felvettek létszáma csaknem ezerrel növekedett, ez 15 százalékos emelkedés 2008-hoz képest. A baranyai universitason az elsőéves hallgatók jelentős része, több mint 71 százaléka államilag finanszírozott képzésekre került be. Ez az arány egyébként jelentősen növekedett 2008-hoz képest, a szakemberek szerint ennek főként szociális, anyagi okai lehetnek – a költségtérítéses képzéseket ugyanis feltehetően nehezebben tudják kifizetni a családok.

Ezt erősítette meg Lengvárszky Attila, a Pécsi Tudományegyetem oktatási igazgatója. A szakember azt is elmondta, mintegy 400–500 fővel növekedhet még az elsőévesek létszáma a bekerülő külföldi hallgatókkal. Emellett a baranyai universitas pótfelvételit is hirdet, ide azok jelentkezhetnek, akiket sehová sem vettek fel, avagy nem is felvételiztek. A Pécsi Tudományegyetem tíz kara közül csak kettő, az orvosi és a közgazdaság-tudományi nem nyit pótfelvételit. Így összesen nyolc karon több mint hatvan alapképzési szakra, két osztatlan képzésre, számos felsőfokú illetve mesterképzésre lehet jelentkezni legkésőbb augusztus 10-ig. A szakok jó része tandíjas, azonban dr. Font Márta rektorhelyettes arra is felhívta a figyelmet: az új mesterszakok államilag finanszírozott formában is elérhetőek a pótfelvételin.

Azaz az elsőévesek száma még tovább növekedhet. Noha az emelkedés néhány karon már most is kiemelkedő: az Ifjúság úti karok, azaz a bölcsész és a természettudományi fakultás sokkal több diákot vonzott, mint tavaly, de jelentős az emelkedés a felnőttképzési és a művészeti ágaknál is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!