Közélet

2010.01.11. 18:47

A gyalogosoké lehet a főtér

Várhatóan a végleges átadás után sem térnek vissza a menetrendszerinti járatok a Széchenyi térre, legfeljebb minibuszok közlekedhetnek.

Nyaka Szabolcs

A Széchenyi tér átépítésének kezdete óta nyitott kérdés, hogy a tavaszi átadás után a tömegközlekedést visszaengedik-e Pécs központi agórájára. Az már korábban eldőlt, hogy a parkolás és a személykocsi-forgalom megszűnik. A buszok ügyében tavaly ősszel még úgy tűnt: a 30-as mindenképp más útvonalat kap, ám a 32-es és a 33-as átmehet a téren, de csak hétköznap.

Most Juhász István, a kommunális bizottság elnöke lapunknak úgy fogalmazott: nem szégyen, ha egy korábbi álláspontot valaki felülvizsgál. A szakértőkkel együtt immár úgy vélekednek, hogy a rendszeres, nagy tömegű buszjáratok nem engedhetőek rá a tér kövezetére. Ugyanakkor egy alternatív javaslat is körvonalazódik: minibuszok járhatnák a történelmi belvárost, a budai várbuszok mintájára.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A mostani állás szerint csak gyalogosok mehetnek be a térre (fotó: Löffler Péter)
[/caption]

Ezeket a turisták, illetve az ügyeiket intéző pécsiek is igénybe vehetnék, s a belváros különböző pontjait – Kórház tér, Ágoston tér, Széchenyi tér – kötnék össze, legfeljebb 30 kilométeres sebességgel közlekedve. Juhász István elnök közölte, mivel a Széchenyi tér jelenleg is munkaterület, a végső döntés ez ügyben tavaszig születhet meg.


Legkésőbb áprilisra készül el a beruházás

Merza Péter, az EKF fejlesztési igazgatója elmondta, a megnyitó után levonulnak a Széchenyi térről a rendezvényszervezők, és a munkaterületet újra visszaveszi a kivitelező. Hiszen a munka még nem fejeződött be. A következő hetekben a javítások folynak, majd az időjárás függvényében látnak neki a ragasztott burkolatoknak, szökőkutaknak. A végső befejezési határidő április.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!