Közélet

2010.01.18. 19:46

Lebontják a veszélyes játékokat

Elbonthatják a veszélyes játszóeszközöket Pécsett, az erről szóló tervezetet csütörtökön fogadhatja el a város közgyűlése.

Nyaka Szabolcs

Az elmúlt években, gyakorlatilag az erről szóló rendelet megjelenése óta időről-időre felmerült a lepusztult játszóhelyek kérdése Pécsett. A város korábban felmérette a játszóhelyeket, s az a nem meglepő tény körvonalazódott, hogy csaknem kétszáz helyszínen nem megfelelő vagy éppen balesetveszélyes a játékok állapota.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Az elmúlt hónapokban az EKF révén számos új játszóhely is létrejött (fotó: Laufer László)
[/caption]

Noha a közgyűlés már 2008-ban határozott a kérdésben, azóta több ütemben hosszas előkészítés kezdődött. A városfejlesztési főosztály például megkereste mind a 24 önkormányzati választókerület képviselőjét, s volt, ahol például lakossági fórumot is tartottak. Ennek eredményeképp körvonalazódott az a javaslat, amelyet ma tárgyal a kommunális bizottság, s csütörtökön kerülhet a közgyűlés elé.

Juhász István bizottsági elnöktől, a napirend előterjesztőjétől megtudtuk, az ütemezés kettébontja a bontást a homokozókra illetve az eszközökre. Azt sem árt tudni, hogy számos olyan helyszín van, ahol a „játszóhely” megnevezés valójában egy állati ürülékkel szennyezett, gazos homokozót vagy egy magányosan álldogáló libikóka-alapot takar.

Ezt azért sem árt hangsúlyozni, mivel az előkészítés alatt is voltak olyan felvetések, pusztán a számokra alapozva, hogy „ledózerolják a játszóhelyek felét”. A javaslat szerint mind a homokozók, mind az eszközök helyén továbbra is közterület lesz: van, ahol cserjéket ültetnek, máshol füvesítés vagy virágágyás telepítésére kerülhet sor. A munkakezdés tavasszal lehet, az ütemezést még befolyásolja a költségvetés februári elfogadása.

De nemcsak bontás van: az elmúlt hónapokban az EKF révén számos új játszóhely is létrejött, Uránvárostól a Köztársaság téren át a Tettyéig.

További részletek a keddi Dunántúli Naplóban!

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik