Közélet

2010.04.22. 15:54

Csökkent a hajóforgalom tavaly a baranyai vízi határon

A közelmúltban közzétett adatok szerint az udvari közúti, valamint a mohácsi vízi határátkelőhelyen összességében változatlan volt tavaly a forgalom a 2008-ban tapasztaltakhoz képest.

M. B.

Előbbin 2009-ben csaknem hatszázezer személy lépett be az országba, negyedmillió járművel. A személyforgalom tekintetében majdnem egyszázalékos volt a növekedés. A teherforgalom szintje azonos maradt, ez hétfőtől péntekig naponta átlagosan kétszáz teherkocsit jelentett. Az átkelőhelyen egyszer sem volt torlódás, kényszerű várakoztatás. Nőtt viszont a visszafordítottak száma, két esztendeje 146, tavaly százhatvankét embert irányítottak vissza a határról, jellemzően a beutazási feltételekkel kapcsolatos hiányosságok miatt.

Kismértékben visszaesett ugyanakkor a folyami határátkelő forgalma. Több mint százezren „lépték” át a határt a Dunán, ez azonban mintegy kétszázalékos csökkenést jelentett 2008-hoz képest. A vízen járók elsöprő többsége, több, mint kilencvenkilencezer utazó külföldi volt, jellemzően német, ukrán, román állampolgár, s mindössze hatezren magyarok.

A hajóforgalom tizenhárom százalékkal esett vissza tavaly, majdnem kilencezer vízi járművet léptettek át a határon.

A folyón tavaly történt események számbavételéhez kapcsolódó – különösen az ezt megelőző évek tragédiáinak ismeretében – örömteli tény, hogy 2009-ben egyetlen egy ember sem fulladt vízbe a Duna mohácsi szakaszán.  

Ezek is érdekelhetik