Közélet

2010.04.15. 11:36

Két és fél éves gyerek is lehet óvodás lehet ősztől

Április 19-től, 21-ig, naponta 7 és 17 óra közt tartják az óvodai beíratást Pécsett az önkormányzat által fenntartott óvodákban. A napokban még lehet jelentkezni nem önkormányzati intézményekbe, de több helyütt már lezajlott ez a folyamat.

Babos A.

Petren Ferencnétől, a polgármesteri hivatal humán főosztálya óvodákért felelős csoportvezetőjétől megtudtuk, hogy idén két fontos változás van az óvodai beíratás terén. Az első, hogy szeptembertől megszüntetik a Vadász utcai óvodában még működő négy csoportjukat, s akkortól az ott már a múlt ősztől két csoportot működtető Református Egyház négy újat indít. Így férőhelycsökkenés nem lesz Pécsett, kizárólag az önkormányzati fenntartásúak száma csökken.

A másik, többeket érintő változás, hogy ősztől már a két és fél éves gyermekeket is várják a pécsi óvodákba. Így azoknak a szülőknek a számára is érdekes lehet a hétfőn kezdődő beiratkozás, akik eddig talán erre nem gondoltak. Óvodába az a gyermek iratható be, aki a harmadik életévét 2011. március 1-jéig betölti (a korábbi szabály szerint 2010. december 31-e lett volna a végső dátum), és felvételét az óvodai férőhelyek száma lehetővé teszi. A körzetben lakó gyerekek s az idősebbek előnyt élveznek. A gyermeket elsősorban abba az óvodába kell beíratni, amelynek körzetében lakik, illetve ahol a szülők dolgoznak.


Bölcsibe csak Pécsről

Idén később tartják a bölcsődei beíratást Pécsett, 2010. május 3-án, 4-én és 5-én, nem úgy, mint tavaly, amikor egy időben volt az óvodaival – közölte dr. Komlósi Ákos. A pécsi bölcsődék igazgatója arról is szólt, hogy már tavaly megszűnt Pécsett az a korábbi években tapasztalt állapot, hogy nem tudnak minden jelentkezőt fogadni.

Ennek oka, hogy csak a pécsi szülők gyermekeit veszik fel, amellyel 20-25 százalékkal csökkentek a várólisták. Az okok között szerepel a szakember szerint az is, hogy a megyében is több helyütt működnek családi napközik.

Ezek is érdekelhetik