Közélet

2010.07.30. 14:47

Tisztázatlan szemétügyek Szigetváron

Továbbra is tisztázatlan a hulladékszállítás ügye a kisvárosban. A lakossági szemetet két cég viszi el, a kihelyezett kukákat gyakorlatilag az üríti, akinek az autója előbb odaér.

Kaszás Endre

Hiába született jogerős bírósági döntés az önkormányzat és a – Biokom-utód – Dél-Kom Kft. közötti szerződés semmisségéről – mint ismeretes, a kontraktust megtámadó képviselők azt kifogásolták, hogy annak idején a város nem írt ki önálló közbeszerzési eljárást, hanem a korábbi szolgáltatói szerződés jogfolytonosságára hivatkozva szerződött – a társaság továbbra is végzi a hulladékszállítási szolgáltatást Szigetváron.

A Dél-Kom azzal indokolja a szolgáltatás folytatását, hogy a mai napig a cég neve szerepel a helyi szemétszállítást szabályozó szigetvári önkormányzati rendeletben. A dolog úgy lehetséges, hogy eddig hiába kísérelte meg több alkalommal a rendelet módosítását a város vezetése, ez még egyszer sem sikerült, ideértve a legutóbbi, július 22-i rendkívüli képviselő-testületi ülést is.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A városháza tájékoztatása szerint egyelőre még nincs döntés az új szolgáltató kiválasztására szóló közbeszerzési eljárás elindításának időpontjáról sem
[/caption]

A másik hulladékszolgáltató, a Terra Holding Kft. úgy került a képbe, hogy dr. Rodek Gyula, a város polgármesteri jogokkal felruházott alpolgármestere többek által vitatott módon és körülmények között, vis maior helyzet kialakulására hivatkozva, szerződést kötött a hulladék elszállítására a szolgálatait felajánló kft.-vel mindaddig, amíg a kötelezően kiírandó közbeszerzési eljárás keretében ki nem választják a leendő szolgáltatót.

A legutóbbi képviselő-testületi ülésen módosítani akarták a rendeletben megnevezett szolgáltató személyét és az egyes díjtételeket is. Ez azonban nem történt meg, mert a szavazásnál 9 igen 5 nem arányban a rendeletmódosítás nem kapta meg a szükséges tízfős minősített többséget.

A városháza tájékoztatása szerint egyelőre még nincs döntés az új szolgáltató kiválasztására szóló közbeszerzési eljárás elindításának időpontjáról sem. Ahogy még azt sem tudják – erről a városnak mindenképpen egyeztetnie kell a kinevezett pénzügyi gondnokkal is –, hogy mi történik a közeli napokban, ha a hónap végét követően mindkét szolgáltató cég benyújtja számláját az elvégzett munka ellenében.

Mínusz tíz százalék

A meglehetősen hosszúra nyúló szemétszállítási hercehurca – az azóta tragikusan elhunyt Paizs József polgármesterrel még tavaly ilyenkor szembehelyezkedő képviselőcsoport indítványozta először a változást – pozitív fejleményt is hozott a város számára. A Terra Holding ugyanis tíz százalékkal kedvezőbb árat ajánlott a korábbi szolgáltatónál, de a tízszázalékos mínuszt a szolgáltatást folytató Dél-Kom is beépítette
a bírósági döntést követően kialakított új áraiba.

Jogosultságok, állásfoglalások és vélemények

Csehné Köteles Rozália kirendelt pénzügyi gondnok szerint a képviselő-testületnek kellett volna jóváhagynia az új szolgáltatóval az átmeneti időszakra szóló szerződést. Álláspontja szerint az ügyvivő alpolgármester által hivatkozott vis major helyzet ebben az esetben nem értelmezhető, mert azt ki kell hirdetni, meg kell nevezni ki-kik vannak életveszélyben, milyen körülmények között.

A hulladékszállítási szerződés tartalmát mindazonáltal az adósságrendezési bizottság tudomásul vette és elfogadásra javasolta a testületnek, amit azonban azóta sem hagyott jóvá a grémium. A város a Közigazgatási Hivataltól is állásfoglalást kért, amely szerint az adósságrendezési bizottság javaslata mellett a képviselő-testület határozata alapján lett volna jogosult megkötni az alpolgármester a hulladékszállítási közszolgáltatási szerződést. Hasonlóan formált véleményt több helyi képviselő is, ezért fogadta el a testület, hogy a közbeszerzési eljárás lezárulásáig a Dél-Kom (is) szolgáltasson a városban.

A Dél-Kom folytatja

A Dél-Komban százszázalékos tulajdonos Biokomnál úgy tájékoztattak, hogy a szolgáltatás folytatását kérő testületi döntés, illetőleg a még érvényben lévő helyi rendelet értelmében a Dél-Kom mindenképpen eleget tesz szolgáltatási kötelezettségének. A helyi jogszabály egyebek között arról is rendelkezik, hogy a város kommunális hulladékát a szigetvári tárolóban ártalmatlanítsa a szolgáltató, ilyennel pedig csak a Dél-Kom rendelkezik. (A Terra Marcaliba szállítja a hulladékot.) A cég mindenképpen indul a közbeszerzési tenderen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!