Közélet

2010.08.11. 20:03

A vízözön óta pénztelenül

A megye több településén még ma is jól láthatóak a májusi, júniusi árvizek nyomai. Bár az önkormányzatok szinte azonnal beadták kérelmüket a vis maior keretre, többségük a mai napig nem kapott semmilyen támogatást, holott nemcsak annak hiányában, de még azzal együtt is csak alig futja a helyreállításra.

Katus Eszter

A kormányzati vis maior alapból Pécsnek 150 millió forintot utaltak át, ebből a Május 1. utca kárait enyhítették, de az összeg csak a közterületi javításokra (például út, csatorna) volt felhasználható használható. A területre egyébként félmilliárdot igényeltek, és további keretet is vártak.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Pécsett még csak részben sikerült enyhíteni a Május 1. utcaiak kárait
[/caption]

Mohácson, annak ellenére, hogy a töltések mindkét nagy esőzés alkalmával kiállták a próbát, az önkormányzat több mint harmincmillió forintot fizetett ki az árral, illetve a védekezéssel kapcsolatos tennivalókra. A város szintén igényelt vis maior támogatást az államtól, amelynek kedvező elbírálása esetén akár a költségek hetven százaléka, azaz várhatóan huszonötmillió forint juthat vissza az önkormányzat a kasszájába.

Komlón több kérvényt is beadtak, főként a Sikondán keletkezett károk és a partfalomlások miatt, Sásdon pedig, amelyet a Baranya-csatorna kétszer is elárasztott, nyolcmillió forintra nyújtott be igényt. Székely Szilárd polgármester lapunknak elmondta, ez az összeg fedezné a védekezés, illetve a megrongálódott önkormányzati épületek helyreállításának költségeit.

Egyelőre azonban a kormányzattól semmilyen válasz nem érkezett, pedig nagyon fontos lett volna, hogy a támogatás megérkezzen, hiszen több beruházást is folytatnak, amelyekhez magas összegű hiteleket vettek fel, s emiatt már így is szűkösek az anyagi lehetőségeik, tette hozzá a polgármester. Az árvízzel kapcsolatos teendők a mai napig tartanak, a töltés falát homokszákokkal emelték meg.

Szintén a válaszra várnak a falvakban is, ahol már a károkat felmérő szakértők díjazása is komoly anyagi terhet jelentett. Mecsekpölöskén és Mánfán a felázott és megindult talaj okozott gondot, Magyarhertelenden hidak rongálódtak meg, az egyiket annyira kimosta az árvíz, hogy újra kell építeni. A költségeket 50 millió forintra becsülik, állami támogatás nélkül szinte semmi esélye nincs a községnek a kivitelezésre.

Sokan hiányos pályázatot adtak le a települések

Az országban máshol is komoly károkat okozott az árvíz, emiatt jelenleg kétszázhuszonöt vis maior keretre beadott pályázat vár miniszteri döntésre, ezerötszázat viszont vissza kellett küldeni az önkormányzatokhoz hiánypótlás céljából – hangzott el a kormány budapesti sajtótájékoztatóján. Nagy Anna szóvivő hozzátette, miután közpénzről van szó, rendkívül gondosan kell eljárni, az odaítélés egyik feltétele, hogy a pénz felhasználása pontosan nyomon követhető legyen.

A 3 milliárd 900 millió forintos vis maior keret mellett a kormány 3 milliárd 170 millió forintot biztosít 348 lakóingatlan újjáépítésére, ebből 1,8 milliárdot a Felsőzsolcán megsemmisült 201 lakóingatlanra szánnak. A lakóingatlanok felújítására, újjáépítésére szolgáló pénz felhasználásához az érintett települési önkormányzatoknak helyi rendeleteket kell alkotniuk, majd pedig külön-külön szerződést kell kötniük minden egyes igénylővel.

A kormányszóvivő hangsúlyozta: a helyi önkormányzati vezetők nagyon gyors és precíz munkájára van szükség ahhoz, hogy az árvízi károk elhárítása minél zökkenőmentesebb legyen.

Ezek is érdekelhetik