Közélet

2010.08.19. 19:27

Ünnep tűzijáték nélkül

A tűzijáték ugyan elmarad, a számos színes program kárpótolhatja az ünnepelni vágyókat a hosszú hétvégén.

Katus Eszter I.

Idén a megye legfiatalabb városában, Mágocson kerül sor a megyei ünnepségre augusztus 20-a alkalmából. A városban reggel 9-kor ünnepi szentmisével kezdődik a rendezvény, a misét Kobia Helmut apát celebrálja a mágocsi katolikus templomban. Tíz órától a Szentháromság téren a hivatalos ünnepség keretében ünnepi köszöntőt mond Hőnig Mária, Mágocs polgármestere, Polics József országgyűlési képviselő, majd dr. Hargitai János, a Baranya Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke adja át a megyezászlót a mágocsi városvezetésnek. Ezt követi a megyei elnöki kitüntető díjak átadása, az új kenyér megáldása és megszegése, illetve 11 órakor az Ady utcai „Szabadság” emlékhely átadása.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Pécsett 20-án a Szent István-napi ünnepség és az új kenyér megszentelése utáni, megszokott tüzijáték elmarad
[/caption]

Pécsett 20-án a Szent István-napi ünnepség és az új kenyér megszentelése után a világhírű Lighthouse zenekar lép fel, az esti tűzijáték azonban ezúttal elmarad, az erre fordítandó összeget ugyanis az árvízkárosultaknak ajánlotta fel az önkormányzat. A Kossuth téren délután három órától gyermek- és táncprogramok lesznek, valamint Dred & Doris, illetve Váczi Eszter Quartet koncert, este pedig virtuális épületfestés.

Komlón a Fidesz-Fidelitas rendezi a Szent István-napi ünnepséget, amely a tavalyi évhez hasonló programokkal várja a családokat. A színház előtti 48-as téren gyermekprogramok, légvár, játszóház, arcfestés, lovaglás, kézművesvásár, térzene, tánc- és sportbemutatók, valamint tűzzsonglőrök szórakoztatják a résztvevőket, de a nap folyamán ünnepi köszöntőre és az új kenyér megáldására is sor kerül.

Mohácson péntek délután a Városházán az ünnepi képviselő-testületi ülésen átadják a városi kitüntetéseket, majd a Széchenyi téren térzenével, öt órától pedig ünnepi műsorral várják az érdeklődőket. Szekó József polgármester köszöntőjét az új kenyér megáldása, megszegése, illetve szentmise követi a fogadalmi emléktemplomban. Este hét órától „Fesztiváli Kavalkád” lesz a Széchenyi téren a Nemzetközi Néptáncfesztivál résztvevőinek közreműködésével.

Szigetváron a Zrínyi téren zajlanak majd az események, Siklóson a hivatalos ünnepi programok mellett pénteken Edda-koncert, szombat délelőtt a Mária utcában fúvószenekari koncertek és mazsorettbemutató lesz.

Ünnepi járatokkal a programok helyszíneire

A hosszú hétvégére több fürdő, szálló- és vendéglátóhely készült akciókkal, néhány település pedig változatos kísérőprogramokat szervezett a három napra. Mágocson péntek délelőtt 11.30-tól veterán autók kiállítása veszi kezdetét a vásártéren, Harkányban egész hétvégén koncertek, gyermekprogramok, Komlón pedig a II. Autósnap várja az érdeklődőket autós ügyességi bemutatókkal, egész napos programokkal, versenyautó-kiállítással és amatőr gyorsulási versenyekkel az Eszperantó téren. Szászváron honfoglalás kori falunapot tartanak jurta- állítással, lovasíjász-bemutatóval és lecsófőzéssel, de az V. Nemzetközi Fúvószenekari Találkozó is a hétvégén zajlik a megye településein.

A helyszínekre való eljutást idén is az ünnepi menetrend befolyásolja: a vonatok augusztus 19-én, csütörtökön pénteki, augusztus 20-án, pénteken szombati, augusztus 21-én, szombaton ünnepnapi menetrend szerint közlekednek. A Pannon Volán járatainál péntektől vasárnapig vasárnapi menetrend lesz érvényben, Pécsett a helyi járatos buszok pénteken ünnepnapi, szombaton szombati, vasárnap pedig szintén ünnepnapi menetrend szerint közlekednek.

Ezek is érdekelhetik