Közélet

2010.10.20. 16:08

Bringával Orfűre: decemberben indulhat a tekerés

Leginkább jövő tavasztól használhatják a bringások a Pécs-Orfű kerékpárutat, amelyet decemberben avatnak fel, többszörös határidő-módosítás után.

bama.hu (forrás: Orfűi Turisztikai Egyesület)

Alig titkolt örömmel közölte az Orfűi Turisztikai Egyesület, hogy hamarosan birtokba vehetik a kerékpárosok a régóta várt Pécs-Orfű-Abaliget kerékpárutat. A Mecseken át futó aszfaltcsík október végére készül el teljesen - amikor szeptember végén a bama.hu stábja szemügyre vette az építkezést, néhol még csak nyomokban emlékeztetett útra.

Az út jelentős csúszással készül el: júniusra tervezték eredetileg befejezni, de az engedélyeztetés elhúzódása miatt csak március közepén tudtak nekiállni a munkának. Ehhez képest áprilisban arról számoltak be az illetékesek, hogy megfelelő ütemben zajlik az építkezés, május elején augusztusi avatást jósolt Orfű polgármestere, végül szeptemberben derült ki, hogy december közepére módosították a befejezés határidejét.

Addig is van még tennivaló, az Orfűi Turisztikai Egyesület közleménye szerint a korlátok építése és egyéb kiegészítő munkálatok jelenleg is zajlanak. Hogy kedvez-e majd a téli időjárás bringás kirándulásoknak, jelenleg megjósolhatatlan, a várhatóan jövő indul majd be a nagyüzem Pécs-Orfű-Abaliget kerékpárúton.

Még egy élménnyel több! Kerékpárút Pécs és Orfű között - az Orfűi Turisztikai Egyesület TDM szervezetének közleménye

Régi álma válik valóra a pécsi kerékpárosoknak: várhatóan még a tél beállta előtt felavatják a Pécset Orfűvel összekötő kerékpárutat. Jövő tavasszal már a Mecsek gyönyörű erdein keresztül, a medvehagyma mezők mellett tekerhetünk át a tavairól ismert, kedvelt üdülőhelyre. Orfű adottságaival és programjaival eddig is vonzotta a természetkedvelő turistákat, amit a kerékpárút tovább erősít. A biciklisták által régóta áhított szakasz a Baranyai Élménykörút programjának keretében valósul meg. A projekt közel 500 millió forintos támogatást nyert a régiós pályázati forrásokból és Pécs, valamint Orfű önkormányzata biztosította a fejlesztéshez szükséges önerőt.

A megközelítőleg 20 km hosszú kerékpárút Pécs külvárosából, az ürögi városrészből indul, érinti Égervölgyet, majd az erdőben haladva a terepviszonyoktól függően az országúttal jórészt párhuzamosan vezet Remeteréten keresztül Orfűig. A Mecsek Háza barlangkutató bázis és geológiai bemutatóhelynél ér be a faluba, onnan halad tovább a Malommúzeum érintésével a faluközpontig. Másfél kilométer hosszú szakaszon megy a Pécsi-tó partján, ahol érinti a Baranyai Élménykörút nyáron átadott új attrakcióit, az Aktív Víziturisztikai Központot és az Aquaparkot, majd a dombon átvágva folytatódik Abaliget felé, ahol egészen a barlang bejáratáig visz. A nyomvonal fele kiépített új kerékpárút, a többi szakasza pedig kisforgalmú utakon kerül kijelölésre. Az új útvonal kapcsolódik az Orfűn már meglévő hálózathoz, így a bringások tovább tekerhetnek a Pécsi-tó keleti partján végigvezető úton is, amely a Tekeresi és a Csermaaljai tanösvényekhez és bicikliutakhoz vezet.

A kerékpárút előkészítő munkálatai tavaly ősszel kezdődtek meg, a túraútvonal kialakítása október végére befejeződik. Ekkorra készül el az út aszfaltozása, azonban a kiegészítő munkálatok miatt – mint például egyes szakaszokon a világítás vagy a korlát kiépítése – az átadásra decemberig várni kell.

Címkék#Orfű#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!