Közélet

2011.01.03. 17:51

Felemás évet zárt a Nemzeti Színház

Ez az esztendő a Pécsi Nemzeti Színház életében több elgondolkodtató negatívumot hozott.

Mészáros B. E.

Bár a teátrum kinevezett tartalékhelyszíne volt a Pécs2010 EKF- eseménysorozatnak, az intézménynek valójában nem sok jutott az 1,8 milliárd forintos programcsomagból. Mi több, az év egyik legnagyobb csalódása volt, hogy a korábban beharangozott 100 millió forintos balettelőadásuk, a szegedi és a győri társulattal közös Dante: Isteni színjátéka is elmaradt a győriek visszalépése miatt. Szerencsére év végére szűkített támogatással azért összejött a Jó és a Rossz kertjében címmel egy táncest az eredeti összeg töredékéből, a játék viszont minden nehézségért kárpótolt: az Eck-idők sikerét aratta.

A másik EKF-finanszírozású színmű a Gettó volt, mely ugyancsak tartalmas és látványos bemutatót eredményezett, szóval mindkettő megérte a pénzét. Közben azonban a technika, az épület állaga tovább romlott, leálló gépészet, beázások, omló erkély, veszélyes ingatlanállapotok borzolták a színházbarátok kedélyeit. De nemcsak az épület, a személyi állomány is bomlásnak indult. Simon István ügyvezető igazgató 10 év után lemondott a Pécsi Országos Színházi Fesztivál éléről Jordán Tamással egyetemben, s nyugdíjba vonul a PNSz ügyvezetői tisztségéből is januártól.

A társulatban ugyancsak minden idők egyik legnagyobb elvándorlása kezdődött meg: a nyáron a POSZT-díjas Pál András, valamint Szabó Vera hagyta ott a csapatot, aztán nem sokkal később „szakmai meg-nemértettség” címén távozott két újabb POSZT-díjas, Herczeg Adrienn és Urbán Tibor, továbbá Olaszországba „emigrált” Lesznyák Kati énekesnő is. Tetézte mindezt az igazgatóválasztás hercehurcája, ahol hat jelöltből sem találtak megfelelőt.

Mészáros B. E. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!