Közélet

2011.09.02. 19:35

Csak Budapest szmogosabb Pécsnél

Súlyos büntetés fenyegeti Pécset azért, mert a városban az elmúlt években sem lehetett elérni, hogy a légszennyezettség mértéke ne csökkenjen a megfelelő szint alá.

Babos Attila (Dunántúli Napló)

Jogsértési eljárást indíthat az Európai Bizottság, ha Pécs nem csökkenti légszennyezettségi mutatóit.

– Folyamatosan csökkent ugyan az elmúlt években is a város légszennyezettsége, ám két összetevő, a nitrogén-dioxid és a szálló por esetében az uniós előírások miatt sokat szigorodott a követelmény, azaz lecsökkent az a határérték, amelyet nem szabadna átlépni – mondta Emesz Tibor, a Dél-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség levegőtisztaság-védelmi szakértője.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A közúti közlekedés megnövekedése a fő oka annak, hogy Pécs légszennyezettségi adatai kritikusak a belvárosban (fotó: Löffler Péter)
[/caption]

A belvárosban tavaly a megengedett 18 helyett 277 esetben haladták meg az adatok az egészségügyi határértéket, de az éves átlag is túllépte a határértéket mindkettő esetében. Az országban Pécsen kívül csak a főváros van ilyen bajban.

---------------------------------------------------------------------
Ön szerint megoldható-e a légszennyzettség problémája? Szavazzon a középső hasábban!
---------------------------------------------------------------------

Az is pozitívum, hogy amíg minden más úton nőtt a közúti forgalom, a 6-os belvárosi szakaszán évek óta stagnál. Mert a közúti közlekedés megnövekedése a fő oka annak, hogy Pécs légszennyezettségi adatai kritikusak a belvárosban. A környező utakon ugyanis mind megnövekedett a járműforgalom, amely befolyásolja az értékek alakulását. Ez persze nem is csoda, hiszen Pécsett megsokszorozódott a gépjárművek száma az utóbbi 10–15 évben. A szakember közölte: a légszennyezésért leginkább a közlekedés, kismértékben a lakossági fűtés, illetve az ipari szennyezés okolható. Utóbbi Pécsett a hőerőmű tevékenységét jelenti. A közlekedési szenynyezésből úgy 13 százalékot jelent a közösségi közlekedés, ezért fontos lenne a buszpark fejlesztése.

A zöldhullám segíthet

A közlekedési cégek fejlesztései, a lakosság autóparkjának folyamatos újulása mellett olyan lehetőségeket villanthat fel Pécs az Európai Bizottságnak küldött vállalásban, mint a zöldhullám biztosítása. Azzal ugyanis a szakemberek szerint, hogy a kritikus időszakokban tovább finomítják a jelzőlámpás forgalomszabályozást, szinte folyamatos lesz a zöldhullám a legforgalmasabb utakon, lehetséges csökkenteni a légszennyezettségi adatokat.

Nincs már hová terelni a forgalmat a városban

Pécs abban reménykedik, hogy kap még haladékot az Európai Bizottságtól, ugyanis elvileg már lejárt az a türelmi idő, amit a város már eddig kapott. Emiatt egy vállalási tervet készítenek és terjesztik az uniós fórum elé. Ha elfogadják érveiket, és a felkért szereplők – közlekedési cégek, önkormányzat, közútkezelő, hőerőmű – vállalásait, 2015. január 1-jéig kaphat a város haladékot. A beadványt és a cselekvési tervet szakmailag a zöldhatóság készíti. Pécs abban bízhat, hogy egy korábbi, 2003-as vállalási tervéből sok minden megvalósult. Így például az M60-as, és az elkerülő út. A szakértő szerint ezeknek is köszönhető, hogy a belvárosban a 6-os úton nem emelkedett a forgalom. A fő gond az, hogy Pécsett nem lehet hová terelni a forgalmat, új utakra lenne szükség, elsősorban a Tüskésrétit kellene szélesíteni. Erre azonban nem sok esély van 2015-ig.

Változott a határérték

Mint arról beszámoltunk, a nitrogén-dioxid és a szálló por vonatkozásában amiatt csökkentették le drasztikusan a határértékeket 2010-től, mert az újabb egészségügyi kutatások és eredmények szerint ezek súlyosan egészségkárosító elemek. Magyarul hiába van kevesebb ezekből a levegőben Pécsett mint néhány éve, most ez is problémát jelent, míg korábban esetlegesen magasabb értékekkel sem lépték át feltétlenül a mért adatok a kritikus szintet.

Babos Attila (Dunántúli Napló) A közúti közlekedés megnövekedése a fő oka annak, hogy Pécs légszennyezettségi adatai kritikusak a belvárosban (fotó: Löffler Péter) -->

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!