Közélet

2012.05.27. 15:31

Levél megy a mulasztóknak

Nem zárult le az első körrel a kötelező kamarai regisztráció ügye. A kötelezettséget elmulasztók később hatósági bírságra számíthatnak.

Kaszás Endre (Dunántúli Napló)

– A kormány a munkának ebben a fázisában, néhány hete nyitotta meg a kamarák számára a hivatalos állami adatbázisokat. Jelenleg ennek, illetőleg a regisztrációt teljesítőknek az összevetése zajlik – tájékoztatta lapunkat dr. Síkfői Tamás, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara titkára. – A postával együttműködve – ahogy az ország más megyéjében is – Baranyában is május végén mennek majd ki azok a tájékoztató levelek, amelyek felszólítják az első körben mulasztó cégeket, vállalkozókat a kötelezettség teljesítésére, illetőleg az adminisztrációs hibák kijavítására.

Mint a megyei gazdasági önkormányzat operatív vezetője elmondta, lehetséges, hogy az év végéig is eltart, míg teljesen letisztul a kép. Az elmúlt hetek országos gyakorlata ugyanakkor azt mutatja, hogy a regisztrációt mulasztókkal szemben nem a kamara lép fel, hanem a velük kapcsolatba kerülő gazdasági hatóságok. Több példa is van már rá, hogy a kiszabott bírság összege (benne az elmulasztott regisztráció tarifájával) akár 500 ezer forint is volt.

Az elmúlt év novemberében módosított kamarai törvény a döntéseket segítő, a fejlesztés irányát megadó, és a piacszabályozási feladatokat megalapozó gazdasági adatbázis létrehozása érdekében rendelte el valamenynyi vállalkozás számára a kötelező nyilvántartásba vételt. A kezdeményezéssel a kormányzat a hazai gazdaság megtisztulásának alapjait kívánta letenni. Az évente 5000 forintba kerülő regisztráció új szolgáltatásokkal jár a vállalkozások számára, kamarai tisztségekre ugyanakkor továbbra is csak a tagságot vállalók választhatóak. A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara jelenleg 1512 önkéntes tagot számlál, amelyek teljesítménye értékben viszont a megyei gazdaság 80 százalékát meghaladja.

Regisztráció: kötelességek és jogosítványok

A 2012. január 1-jétől életbelépő új rendelkezések alapján a gazdálkodó szervezetek kötelesek

• kamarai nyilvántartásba vételüket kezdeményezni a székhelyük szerinti területi kereskedelmi és iparkamaránál,
• a kamarai közfeladatok ellátásához évente 5000 Ft kamarai hozzájárulást fizetni. Cserébe a kamara, mint a gazdaság önkormányzati szervezete pedig a
• gazdaság teljes körű képviseletén és a 
• gazdaságszervezéssel,
• fejlesztéssel,
• piacszervezéssel,
• kedvezményes források biztosításával,
• az üzleti forgalom biztonságával,
• szakképzéssel,
• elemzéssel és gazdaságpolitikai döntésekkel kapcsolatos összgazdasági feladatain túl köteles részükre a törvényben meghatározott szolgáltatásokat (tanácsadás gazdasági, pénzügyi, adózási, hitelhez jutási kérdésekben; üzleti partnerkeresés és pályázatfigyelés) térítésmentesen nyújtani, és választójogot biztosítani. Kamarai tisztségekre azonban csak kereskedelmi és iparkamarai tagok választhatók.

Több mint ezer

A regisztráció előtti statisztikai adatok Baranyában 60 ezer vállalkozást tartottak nyilván. Becslések szerint ezek fele – a regisztráció tanúsága szerint mintegy 23 ezer –, a ténylegesen működő a kereskedelmi és iparkamarai szektorban.

Az első fordulóban a megyében mintegy 22 ezer vállalkozás teljesítette a kötelezettséget, a mulasztók száma azonban jóval meghaladhatja az ezret. Baranyában ugyanakkor igen jó volt a regisztráltak fizetési fegyelme.

Sokan visszaadták

A kötelező kamarai regisztráció hírére, illetve annak költsége ismeretében nagyon sokan döntöttek vállalkozásaik megszüntetéséről. Különösen azok, amelyek kényszervállalkozásként működtek a gazdaságosság határán, illetve azok, amelyek úgynevezett alvó vállalkozásként semmilyen jövedelmet nem termeltek. Országos összevetésben Baranya amúgy is „alulvállalkozó” megye, mind a cégek számát tekintve, mind pedig a lakosság arányában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!