Közélet

2012.05.03. 17:16

Pénteken ballagnak, hétfőn pedig ötezren kezdik az érettségit

Hétfőn több mint ötezer érettségiző kezdi meg a megyében az írásbelit magyarból. Azonban a hétvége még az ünnepé, a ballagásé.

Hajdu Zsolt (Dunántúli Napló)

Szeretné(d), hogy gyermeke / osztálya / osztályod ballagásáról is megjelenjen képgaléria a bama.hu-n? Mi is szeretnénk – ezért várjuk a [email protected] címre vagy ITT Olvasóink fotóit, az iskola és osztály megnevezésével.

---------------------------------------------------

Az elmúlt napok szerenádjait követően most ballagnak a negyedikesek a gimnáziumokban, középiskolákban. Majd hétfőn reggel 5097 diák kezdi meg az írásbeli érettségi vizsgát magyarból, amelyet minden nap más-más tantárgy követ: a matematika, a történelem, az angol, a német, és május 14-től 25-ig a többi választott, illetve szakmai tantárgy. A kéttannyelvű iskolákban pénteken kezdődik az írásbeli érettségi a nemzetiségi nyelvekből. 

A több mint ötezer érettségizőből 3343 diák vizsgázik most a negyedik osztály befejezését követően, a többiek előrehozott, pótló vagy halasztott vizsgát tesznek.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Ballagás a Janus Pannonius Gimnáziumban 2011-ből (Fotó: Sóki Tamás)
[/caption]
(További képeket a korábbi ballagásokról itt nézheti meg)

Évről évre növekszik az emelt szintű vizsgák száma, idén összesen 1638 ilyen lesz, amely tavalyhoz képest átlag 23,5 százalékos emelkedést jelent. Baranyában átlag feletti ez a növekedés, ezt jelzi az is, hogy Budapesten kívül országosan is itt működik majd a harmadik legtöbb emelt szintű vizsgabizottság. Az oktatási szakemberek szerint ez a növekedés elsősorban a felvételi rendszer változásával, szigorodásával magyarázható, a diákok ezzel a vizsgatípussal próbálják meg biztosítani a bejutásukat a felsőoktatásba.

A szóbeli vizsgák az emelt szinttel kezdődnek, június 7-e és 13-a között adnak számot tudásukról a diákok, ezt követik majd a középszintű vizsgák június 18-tól 29-ig.

Pénteken és szombaton azonban még vidáman ballagnak és ünnepelnek a diákok, hogy méltóképpen zárják le az eddigi diákéveket.

További részletek a pénteki Dunántúli Naplóban. A baranyai napilapra ITT fizethet elő!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!