Közélet

2012.07.11. 17:05

A bíróság mondja ki, hogy ki találta ki a Pécs Lexikont

Joga van erkölcsi kártérítést követelni Vadas Gyulának azért, mert kihagyták a Pécs Lexikon készítéséből – szól a Pécsi Ítélőtábla ítélete.

Babos Attila (Dunántúli Napló)

„Jogerős, rész-közbenső ítéletben mondta ki nemrég a Pécsi Ítélőtábla, hogy a pécsi Sétatér Transzkulturális Alapítvány elnöke, dr. Vadas Gyula jogosan követel kártérítést a Pécs Lexikon ötletéért” – tájékoztattak a felperes jogi képviselői, Hidegné dr. Csernik Aranka és dr. Vicze Csilla.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A jelenlegi eladási adatok alapján úgy tűnik, hogy a hiánypótló lexikon kiadása veszteséges. Ma már jelentős kedvezménnyel kínálják a két kötetet
[/caption]

Vadas Gyula állítja, a lexikon elkészítése az ő ötlete volt, de korábbi partnerei, a Dél-dunántúli Kulturális Ipari Klaszter és a pécsi Hétfő Reklámügynökség Kft. felmondták vele a lexikon kiadására kötött konzorciumi szerződést, majd „kijátszották”, amikor úgy tűnt, összeáll a kiadvány, s az jó üzlet is lehet. A lexikon kiadása veszteséges, de végül ettől függetlenül is kaphat erkölcsi kártérítést Vadas. Ő az ítéletből azt emelte ki, hogy a klaszter, illetve az azzal jogilag összefonódó Kulturális Innovációs Kompetencia Központ Egyesület (KIKKE), valamint a Hétfő Kft. visszaéltek a birtokukba jutott üzleti titokkal, amikor a Sétatérrel szerződést bontva, Vadast kihagyva, hozzákezdtek a terv megvalósításához.

Az ítélőtábla megállapította: a lexikon ötlete Vadastól származik, s nem a lexikonban szereplő – a főszerkesztő Romváry Ferenc által jegyzett –, ajánlóban megjelölt Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamarától. Az ugyanis „bizonyíthatóan és elismerten nem volt forrása az ötletnek”.

Vadas ügyvédei közölték: az ítélet megállapítja, hogy az egyesületnek (illetve a klaszternek), valamint a Hétfő Kft.-nek „nem lett volna törvényes lehetősége” az ötletet hasznosítani. A három oldalú szerződés szerint az ötlet üzleti titoknak minősül, s a lexikon kiadója és szerzője a Sétatér Alapítvány.

A Hétfő szerint értelmiségi körök vetették fel

SIMON ATTILA, A Hétfő ügyvezetője közölte, az ítélet ellen felülvizsgálati kérelemmel kívánnak élni. Véleményük szerint a lexikon ötlete egyébként is egy olyan nyilvános gondolat volt, amely nem kötődhet a Sétatér Alapítványhoz. Az ötlet hosszú évek óta téma volt pécsi értelmiségi körökben. Míg mindenki csak ötletelt, egyedül Vadas Gyula állította, hogy kész anyagai vannak a lexikonhoz: szócikkek, több ezer címszó, fotó áll a rendelkezésére. Erre az állításra alapozva jött létre egy konzorcium a célból, hogy létrehozza a Pécs Lexikont, amelynek kiadója a Pécs Lexikon Kulturális Nonprofit Kft. lett.

Vadas Gyula a mai napig nem adta át – állítása szerint már akkor, 2007-ben birtokában lévő – a több ezres szöveg- és fotóállományt, amelynek ígéretére a konzorcium létrejött. Ennek ellenére, széles körű összefogással megjelent a lexikon, hangsúlyozta Simon. Lapunknak Vadas Gyula tagadta, hogy ő kész szócikkek, fotók átadását ígérte.

Nem is osztozkodhattak volna az együttműködők

DR. SÍKFŐI TAMÁST az ítéletben többször nevesítik. Az iparkamara titkára a Pécs Lexikon megalkotására létrejött együttműködés társadalmi elnöke, „védnöke” volt. Elmondta: a gazdasági háttér megteremtéséért, a közéleti kapcsolatok segítéséért felelt elsősorban, más munkák mellett. Zárójelben jegyezte meg, hogy többéves munkájáért semmilyen ellentételezést nem kért, s nem fogadott el – ahogy sokan mások sem. Legnagyobb eredménynek azt tekinti, hogy a nehéz gazdasági környezetben is ki tudták adni a lexikont. Fájlalta, hogy nem sikerült rávennie az egyetemet arra, hogy intézményként szervezze tudása felhasználását a lexikon számára, s nem tudta elérni azt sem, hogy Pécs városa súlyának megfelelően vegyen részt.

Elmondása szerint sem a kamarát, sem magát nem állította be soha ötletgazdaként, a lexikon ajánlója sem erre utal. Hangsúlyozta: a lexikont kiadó cég nonprofit, így sem nyereségre, sem osztozkodásra nem törekedtek a konzorciumi tagok közt.

Babos Attila (Dunántúli Napló) A jelenlegi eladási adatok alapján úgy tűnik, hogy a hiánypótló lexikon kiadása veszteséges. Ma már jelentős kedvezménnyel kínálják a két kötetet -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!