Közélet

2012.10.01. 18:53

Hamarosan elindulhat a Tüskésrét átfogó tájrendezése

A PANNONPOWER ajánlattételi felhívásával megkezdődik a Tüskésrét végleges rekultivációja. A várhatóan egy évig tartó munkálatok eredményeképpen értékes fejlesztési területtel gyarapodik a város.

Kaszás Endre (Dunántúli Napló)

A lakosság által már régóta várt munkálatok elől az utolsó akadály is elhárult, az erőművi tendereztetés után legkésőbb jövő év tavaszán a tényleges beavatkozás is megkezdődhet. A munkát eddig elsősorban a terület speciális tulajdonosi közössége – erőmű, önkormányzat, kincstár – lassította, mostanra azonban úgy tűnik, hogy az utolsó akadályok is elhárulhatnak.

------------------------------------------------------------------------
Ön szerint mikor vehetik birtokba Tüskésrétet a pécsiek? Szavazzon a középső hasábban!
------------------------------------------------------------------------

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Háromszáz hektáros egybefüggő ingatlan alakul ki
[/caption]

Lapunk információi szerint az előkészítés stratégiai elemeként sikerült elnyerni a tó vízfelületének növeléséhez szükséges vízjogi engedélyt is, a rekultivációs műveletek engedélyeztetése már korábban megtörtént.

Érdeklődésünkre a városháza úgy reagált, hogy az önkormányzat kiemelt projektként kezeli a több mint 300 hektár nagyságú egybefüggő értékes terület hasznosítását, aminek egyik legfontosabb szempontja a fenntarthatóság. Az előzetes talajmechanikai vizsgálatok alapján ugyanakkor a nagyléptékű fejlesztési lehetőségek korlátozottak, azok lehetőségét továbbra is vizsgálják.

Előtérben a sport- és szabadidős funkció

AZ ERŐMŰVI ZAGYOT tartalmazó, felhagyott hulladéklerakó területe Pécs városába ékelődik, ezért a szakmai elképzelések szerint a terület alkalmas lesz a lakosság rekreációs lehetőségeinek növelésére. Az elképzelésekhez igazodva a Tüskésrét hasznosítása kapcsán felmerült szabadidőközpont, stadion, jégcsarnok, uszoda, illetőleg a hozzájuk kapcsolódó sportpályák – például tenisz, golf, kerékpár, egyéb sportok –, vízi sporttelep létesítése. Ezt a vonalat erősítenék az egyéb létesítmények: motel, hotel, kemping a szabadidős és rekreációs létesítményekhez, a tóterülethez kapcsolódva.

FELMERÜLTEK IPARI, gazdasági, szolgáltatási létesítmények is, hangsúlyozva, hogy a nem zavaró, terhelő tevékenységek épületei, építményei az erőműtől nyugatra kijelölt iparterületre kerülhetnek.

Még két külfejtés

A VASASI KÜLFEJTÉSES GÖDÖRBEN esedékes rekultivációs munkálatokról a PANNONPOWER a bányanyitási szándékkal kapcsolatos döntés függvényében dönt, mivel a terület visszatöltése esetén a kitermelés lehetősége biztosan elvész. A Karolina-külfejtés rekultivációját az állammal közös finanszírozási kötelezettségvállalás miatt pedig a központi források rendelkezésre állásának függvényében végzik el.

A baranyai napilapra ITT fizethet elő!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!