Közélet

2012.11.27. 12:45

Ki volt a legjobb 2012-ben?

Egymás mellé lehet-e tenni egy gyermekonkológust és egy úszót? Idén is nyolc jelölt közül választhatnak olvasóink.

F. Z. (Dunántúli Napló)

Az év vége hagyományosan a számvetések ideje. A Dunántúli Napló idén is szeretné megválasztani az év emberét Baranyában. Helyzetünket nehezíti, hogy egészen különböző teljesítményeket kell egymással összevetnünk – hiszen melyik ér többet: egy olimpiai bronzérem vagy egy rangos irodalmi elismerés? Egymás mellé lehet-e tenni egy gyermekonkológust és egy úszót? Nem egyszerű kérdések ezek, ezért is hívjuk segítségül olvasóinkat.

Döntsék el Önök, ki volt a 2012-es év embere! Az általunk kiválasztott jelöltekre egyszerűen lehet szavazni: vagy a Dunántúli Naplóban található szelvényt kell a címünkre elküldeni, vagy hírportálunkon, a Bama.hu-n néhányat kattintani. Szavazni ITT lehet, egészen december 10-ig.

Beck Zoltán

AZT NEM TUDJUK biztosan, hogy a pécsi fiatalok egyik legkedveltebb zenekara, a 30Y most van-e a csúcson, az azonban tény, hogy a zenekar frontembere, Beck Zoltán ott vagy annak közelében jár. 2012-ben kis túlzással nem volt olyan hónap, hogy ne számolhattunk volna be valamiről vele kapcsolatban: elindult és óriási sikert aratott a Zenélő Egyetem projekt, az ő (és a Pannon Filharmonikusok) közreműködésével kapott új lendületet a fiatalokat a komolyzenével megismertető programsorozat a Kodály Központban, s hamarosan a boltokba kerül zenekarának új, az eddigieknél is személyesebb hangú lemeze, a Szentimentálé.

Hegyi Zsuzsa

A MAGYAR TURIZMUS ZRT. Dél-Dunántúli Regionális Marketing Igazgatóságának vezetője, Hegyi Zsuzsa szakmai munkáját gyakorolva és magánemberként is nagy erőket mozgósít Pécs, Baranya megye és a Dél-dunántúli régió népszerűsítése érdekében. Munkásságát többek között olyan programok fémjelzik, mint az EKF-programév marketingje, a dél-­dunántúli várak közös vendégváró programjának felkarolása, a helyi termék mozgalom elindítása. Magánemberként is aktív közösségépítő, amit például a pécsi Ferencesek utcájának Kultutca programja vagy a Nádor Galéria színvonalas programokkal való megtöltése mutat.

Horváth Viktor

HIÁBA LAPOZGATUNK a baranyai évkönyvekben, olyan dicsőségre nemigen találunk, mint amit idén Horváth Viktor pécsi írónak köszönhetünk. Ő ugyanis a frankfurti könyvvásáron az unió legjobb feltörekvő szerzőinek járó 2012-es Európai Irodalmi Díjat nyerte el. Sikerkönyve a Török tükör, amely valóban hiánypótló alkotás, Pécset és a régiót mutatja be igen olvasmányosan a török hódoltság idejében. Horváth Viktor egyébként a PTE tanára, versstruktúra-elméletet, középkori és kora újkori formatörténetet tanít, emellett több nyelven fordít irodalmi szövegeket, és Janus Pannoniusról írja újabb regényét.

Jakabos Zsuzsanna

UGYAN A 23 ÉVES pécsi úszó, Jakabos Zsuzsanna immár évek óta ott van a sportág élvonalában, a 2012-es év számára is emlékezetes lett. Az Európa-bajnokságon 400 m vegyesen, 200 pillangón és a 4 x 200-as gyorsváltó tagjaként is második lett, a londoni olimpián (amely előtt ő mondta a csapat nevében az eskü szövegét) 200 pillangón a hetedik helyen zárt. Az ötkarikás játékokon az egész világ felfigyelt szépségére: azóta rengeteg újság címlapján szerepelt már, s bár lapunknak is többször elmondta, jelenleg elsősorban a versenyzésre akar koncentrálni, nem lepődnénk meg, ha hamarosan a kifutón találkoznánk vele.

Jakabucz Ildikó

A PÉCSI HAUNI Hungária Kft. ügyvezető igazgatója a megyében amúgy is ritkaságszámba menő női topmenedzserként a térség legnagyobb ipari foglalkoztató cégét irányítja eredményesen. Vezetése alatt a Hauni nemcsak létszámban, termelési volumenben fejlődött folyamatosan, de a cég elmúlt éveit jelentős technológiai fejlesztések, beruházások is jellemezték. Jakabucz Ildikó aktív szerepet vállalt a dél-dunántúli gépipari cégek együttműködését megvalósító gépipari klaszter létrejöttében. Évek óta szorgalmazza, támogatja az ágazat munkaerő-utánpótlását biztosító minőségi szakképzést.

Kollár László

A BIKALI Reneszánsz Élménybirtok és a Puchner Kastélyszálló igazgatója, Kollár László nevéhez fűződik az elmúlt évtized legnagyobb baranyai turisztikai fejlesztése. Irányításával bővült folyamatosan a hegyháti szálloda minőségi kapacitása, majd 2010-re elkészült a helyi és térségi hagyományokra, igényes és látványos szórakoztatásra épülő Reneszánsz Élménybirtok. A menedzser nemcsak beruházóként kapcsolódik a kistérséghez, a fejlesztést ötleteivel, mérnöki talentumával is segítette. A komplexum országos ismertségre tett szert, ráadásul a körzet meghatározó foglalkoztatója, képzési centruma.

Módos Péter

A SZIGETVÁRI birkózó, Módos Péter hosszú idő után az első olyan baranyai versenyző, aki éremmel jöhetett haza az olimpiáról. A 24 éves sportoló jól kezdte az évet, hiszen az Európa-bajnokságon második helyezett lett – a londoni olimpián ugyan a második mérkőzésén vereséget szenvedett a későbbi győztes Hamid Szórjántól, ám a vigaszágon már megállíthatatlan volt, s végül bronzérmet szerzett. Ez számára is nagy elégtétel, hiszen négy éve, alig három nappal az olimpiára történő elutazás előtt egy bakteriális fertőzés miatt vérmérgezést kapott, s emiatt le kellett mondani az ötkarikás szereplésről.

Ottóffy Gábor

A PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM Gyermekklinikája Onkohematológiai Osztályának osztályvezető orvosa, Ottóffy Gábor nyerte idén a Magyar Rákellenes Liga „Az év onkológusa – az én orvosom” című pályázatát. A pécsi doktorról ezt írta egy anyuka: „Láttam, hogy a lányomra egy olyan orvos figyel, aki nemcsak szakmailag megfelelő, de a lelkiismeretessége, odaadása, segítő szándéka is kiemelkedő. Ezen a napon kialakult bennem a várva várt bizalom! Tudtam, hogy találtam egy olyan orvost, aki ugyanúgy szívén viseli a kislányom gyógyulását, mint én, és minden tudásával, tapasztalatával és lelkével segíteni szándékozik neki!” (A főorvos munkájáról ebben az interjúban beszélt bővebben.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!