Közélet

2013.04.24. 19:14

Lejtmenetben a benzinár

A legolcsóbb kutakon az újabb árcsökkentés után akár már négyszáz forintért vagy pár forinttal annál is olcsóbban tankolhatunk. A benzinkutasok a kereslet élénkülésében bíznak.

Máté Balázs (Dunántúli Napló)

Ismét kevesebbet kell fizetni az üzemanyagokért, az árak így kezdik megközelíteni a lélektaninak számító négyszáz forintot – felülről. Sőt, egyes töltőállomásokon pár forinttal olcsóbban kínálják a 95-ös benzin literjét már most is. Így egy negyvenliteres üzemanyagtartály megtöltése csaknem kétezer forinttal olcsóbb mint tavaly, amikor csúcson volt az üzemanyagár.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Meglepő, de nemcsak az autósok, hanem a kútkezelők is örülnek annak, ha olcsóbb a benzin (fotó: Löffler Péter)
[/caption]

– Nemcsak az autósok, mi is reméljük, hogy ez még nem az alja – mondta lapunknak egy benzinkutas. – A forgalmunk folyamatosan esett az utóbbi néhány évben, 2008-hoz képest több mint harmadával kisebb már. És ez a legtöbb kisebb kúton így alakult. A tulajdonosok már többször kilátásba helyezték, hogy bezárják az állomást, mert már nem gazdaságos az üzemeltetése – tette hozzá.

A töltőállomás-kezelők szerint ma már egyre kevesebben tankolnak tele, közülük sokan már csak egy „tízesért” vagy „ötösért” töltenek üzemanyagot. Sokan pedig csak néhány ezer forintért tankolnak. Az üzemanyag-forgalom csökkenése mellett a töltőállomások egyéb bevételei is csökkentek, a kutakon megfordulók közül csak kevesen engedhetik meg maguknak, hogy vásároljanak az amúgy méregdrága shopokban. Mindezek miatt az autósok rémálmának számító „tukmálás” már ott is dívik, ahol korábban ez nem volt jellemző: a benzinkutasok a drágább, de jobb minőségűnek mondott üzemanyagokra, akciós csokira, fogvájóra, egyebekre próbálják rábeszélni a vásárlóikat.

---------------------------------------------------------------------------
Szavazzon a középső hasábban! Ön kevesebbet autózik a drága benzinár miatt?
---------------------------------------------------------------------------

A töltőállomásokat érzékenyen érinti a dohánytörvény is, mivel nyártól már a kutakon sem árusíthatnak majd cigarettát, amit sokan ezeken a helyeken vásároltak meg.

Nem érdemes a „szomszédban” tankolni

MÍG AZ elmúlt esztendőkben több szomszédos országban is olcsóbb volt az üzemanyag mint idehaza, jelenleg külföldön vagy többe kerül, vagy elhanyagolható a különbség. (Leszámítva Ukrajnát, ahol továbbra is jelentősen kevesebbet kell fizetni a benzinért és a gázolajért is.)

ÉPPEN EZÉRT még a határ mentén élőknek sem érdemes átruccanni csak azért mondjuk Horvátországba, hogy ott töltsék tele az üzemanyagtartályt.

SZAKÉRTŐK SZERINT kiszámíthatatlan, hogy meddig folytatódik az üzemanyag árának csökkenése idehaza, mivel ez számos, többségében magyar részről befolyásolhatatlan tényezőtől függ. Ilyen például a dollár euróhoz viszonyított árfolyamváltozása: ha drágul a dollár, biztosan drágul a benzin és a gázolaj is. A világpolitika alakulása szintén hatással van az árakra, sőt még kisebb helyi konfliktusok is felfelé hajthatják azokat. Mindemellett a világgazdaság állapota is döntő: ha pörög, nő az olajigény, az árak drágulnak, ha stagnál, akkor kevesebb olaj fogy, nagyobb belőle a kínálat, ezért olcsóbban kínálhatják a tőzsdéken.

Ötvennel olcsóbb

A MOL február elejétől heti két alkalommal dönt az üzemanyagár-változásokról, így már nemcsak a hét első munkanapján, hanem szerdán is határoz az aktuális valutaárfolyam és a tőzsdei árak alapján az árról (így szerdán és pénteken változhat az ár). A benzin ára tavaly április elején érte el csúcsát, akkor egy liter átlagosan 451 forintba került, s gázolaj litere 2012. január közepén volt a legdrágább, átlagosan 449 forint. Az autósok továbbra is 15–25 forintos különbséget is tapasztalhatnak egyes kutak árai között, még városokon belül is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!