Közélet

2013.11.09. 21:42

A közvilágítás hiányára panaszkodnak több baranyai városban is

Komlón, Pécsett és Sásdon van bajuk a sötéttel a lakóknak. Az áramszolgáltató szerint csak hatékonyabb lett a rendszer.

K. E. I. (Dunántúli Napló)

Több olvasói panasz is érkezett szerkesztőségünkbe, hogy sötét van Komlón. Vagyis mintha reggel túl korán, este pedig későn kapcsolnák le, illetve fel a közvilágítást, mint a korábbi években. Emiatt a járókelők és az autósok sötétben közlekednek, ami több szempontból is balesetveszélyes.

Felkerestük az áramszolgáltatót a jelenséggel kapcsolatban, ahonnan a következő válasz érkezett. A közvilágítás be- és kikapcsolásának időpontját közvilágítási naptár szabályozza. Ez a minimális égésidőt határozza meg, tehát a közvilágítást ennél később bekapcsolni, illetve korábban kikapcsolni nem lehet.

Komlón 2012 májusa óta működik a jelenlegi közvilágítási rendszer, amely a korábbinál energiahatékonyabb, korszerűbb, ennek megfelelően üzemeltetési költségei is alacsonyabbak. A lámpákat rádiófrekvenciás központi vezérléssel, adott időpontban automatika kapcsolja fel és le. Magukat az időpontokat egy úgynevezett asztronómiai görbe alapján határozzák meg. Ennek a lényege, hogy a napfelkelte és a naplemente folyamatosan változó időpontjához igazodik a közvilágítást, így nem égnek a lámpák feleslegesen, és sötétségbe sem borul a város. Mivel a napkelte és a napnyugta pontos ideje mindennap egy-két perccel változik, ezért az utcai lámpák bekapcsolásának ideje is módosul.

A rendszer a tavalyi korszerűsítés óta, tehát nagyjából másfél éve üzemel a leírt módon, az önkormányzat megrendelésének megfelelően. Az eddigiekben ezzel kapcsolatos panasz (beleértve az előző téli időszakot is) a céghez nem érkezett, tájékoztatta lapunkat az E.ON. Tehát elvileg nincs arról szó, hogy így spórolna a város, főleg, hogy a számítások szerint tavaly 24 millió forintos megtakarítást hozott csak az izzók cseréje.

Pécs és Sásd más

Hasonló panaszok érkeztek Pécsről és Sásdról is. Az áramszolgáltató ezzel kapcsolatban elmondta, itt a komlóitól eltérő rendszer él, a lámpák bekapcsolási időpontjai nem változnak napi rendszerességgel. Az évszakok fényviszonyait figyelembe véve összesen 36 idősávot tartalmazó, fix időpontú közvilágítási naptárat használnak, tehát átlagosan nagyjából 10 naponta változik az utcai lámpák be- és kikapcsolásának ideje, követve a napkelte és a napnyugta egyre későbbre, majd korábbra tolódó időpontjait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!