Közélet

2014.01.03. 18:19

Influenzáról még nincs szó, a nátha viszont virágkorát éli

A megfázás tüneteit csak egy ideig javasolt otthon kezelni – utána már csak az antibiotikum segíthet.

K. E. I. (Dunántúli Napló)

Orrfolyás, köhögés, gyengeség, torokfájás, láz. Valószínűleg sokaknak ismerősek most ezek a tünetek. A meghűlést vagy más néven náthát magunknak is „beszerezhetjük”, és el is kaphatjuk másoktól. Az (orrnyálkahártya gyulladásáért egyik felelős) rhinovírus ugyanis cseppfertőzéssel terjed: ha egy valaki megbetegszik a családból a kollégák vagy az osztálytársak közül, akár mindenkinek továbbadhatja a kórt.

Emellett a nagy hőingadozással járó időjárás is könnyen kifog rajtunk. A pluszfokokban levetkőzünk és ezért, vagy túlöltözünk, megizzadunk, és azért fázunk meg. Bár kevés család van, ahol ezekben a hetekben mindenki egészséges, dr. Kiss Gabriella, a Baranya Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervének járványügyi osztályvezetője elmondása alapján orvoshoz kevesen mentek el az ünnepek alatt. A háziorvosoknak ugyanis jelenteniük kell az influenzaszerű megbetegedéseket, ám ezek száma az elmúlt időszakban nem nőtt. Ennek az is lehet az oka, hogy mindenki inkább otthon próbálja kúrálni magát orrcseppel, gyógyszert is tartalmazó forró italokkal, mézzel, teával. Ez addig rendben is van, amíg egyszerű nátháról van szó, azonban, ha a láz nem megy le, a köhögés nem csillapodik, vagy az orrváladék színe megváltozik, mindenképp javasolt orvoshoz fordulni – hangsúlyozza Kiss Gabriella.

---------------------------------------------------------------------------
Szavazzon a középső hasábban! Ön hogyan védekezik a betegségek ellen?
---------------------------------------------------------------------------

Akkor ugyanis már bakteriális felülfertőzésről, szövődményekről beszélhetünk, amelyeket orvos által felírt antibiotikumokkal kell kezelni. Ez egy hét alatt kiderül, vagyis ennél hosszabb ideig nem érdemes várni a háziorvos felkeresésével. A náthát azonban nem szabad összekeverni az influenzával, amely sokkal súlyosabb szövődményekkel is járhat – teszi hozzá az osztályvezető.

További részletek a szombati Dunántúli Naplóban! A baranyai napilapra ITT fizethet elő!

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!