Közélet

2015.02.11. 16:03

Szelektív gyűjtés: több ezer kuka gazdátlan

Míg a kertvárosi területen a háztartások háromnegyede használja az új szelektív gyűjtőedényeket, addig a megyeszékhelynek van olyan körzete, ahol háromból csak egy háztartás vette át a kék és barna kukákat.

Kaszás Endre (Dunántúli Napló)

Összességében több mint 25 ezer szelektív gyűjtőedény kiosztását tervezték Pécsett, de lapunk értesülései szerint jelenleg több ezer kuka vár még használóira a Biokom telephelyein. Érdekes módon a város Mecsek-oldali részén tapasztalható a legnagyobb érdektelenség az új hulladékgyűjtési módozat után, itt a háztartások alig egyharmada vette át eddig a színes kukákat.

Azokban a városrészekben, ahol már korábban is élhettek ezzel a lehetőséggel a háztartások, gyakorlatilag egy-két nap leforgása alatt 80 százalék fölé emelkedett a lefedettség. Azonban azokban a körzetekben viszont, ahol eddig ismeretlen volt ez a gyakorlat, ugyanennyi idő alatt mindössze 30 százalék körül alakult az edényért jelentkező, és azt rendeltetésszerűen használó háztartások aránya.

– Az edények átvétele, illetőleg használata nem kötelező – mondta érdeklődésünkre Merza Péter, a Pécsi Városfejlesztési Zrt. vezérigazgatója, aki egyben hangsúlyozta. – Természetesen az a cél, hogy minél több háztartás használja, otthoni előválogatásával támogassa a Mecsek–Dráva Hulladékgazdálkodási Program keretében kiteljesedő szelektív gyűjtési lehetőséget.

Eddig vegyes képet mutatnak a használati tapasztalatok is. Míg a háztartások túlnyomó többségében – a társasházas övezetekben is – a rendeltetésüknek megfelelően használják az új kukákat, kis számban, de vannak renitens alkalmazók is. Előfordul, hogy a lakó a színes kukákba is vegyesen gyűjti a kommunális hulladékot, illetve ötletszerűen rakja ki a különböző edényeket az egyes szállítási napokon.

Még átvehetők

Az edények kiosztásával megbízott Biokom hirdetések útján is felhívja az érintettek figyelmét, hogy mikor és hol vehetik át a térítésmentesen biztosított új edényeket. Aki ezt elmulasztotta, az a cég telephelyein jelentkezhet a színes kukákért. A kommunális hulladék számára rendszeresített szürke kukák mellé kerülhet a kék színű szelektív gyűjtőedény, amibe papír, műanyag (PET-palack), fém, vegyes göngyöleg (pl. tejesdoboz) rakható. A barna színű házi komposztálóba háztartási szerves hulladék (pl. gyümölcshéj és csutka, fű, növénynyesedék) kerülhet. Ürítésüket körzetenként kéthetente végzik.

Vidékre is elért

A Mecsek–Dráva Program szelektív gyűjtőprogramja elért a megye vidéki városaiba, településeire is. Míg a Pécs-környéki falvakban a megyeszékhelyéhez hasonló szisztéma szerint folyik a gyűjtés, addig a távolabbi, de a programhoz kapcsolódó településeken szelektív gyűjtőszigeteket helyeztek ki a környezetbarát lakók számára. Vegyes módszer érvényesül a kisebb városokban, ahol a házi szelektív gyűjtésre, illetőleg a gyűjtőszigetek használatára egyaránt lehetőség nyílik. A tapasztalat szerint a vidéki lakosság főként a PET-palackok és tetrapack dobozok elkülönített gyűjtésében jeleskedik.

Televízió a kukában

Míg a „rutinos” szelektív gyűjtők gyakorlatilag minden szakmai és környezeti feltételt teljesítenek, a program első fél éve során akadtak negatív fejlemények is. A családi házas övezetekben inkább csak olyan esetekre figyeltek fel, hogy a színes szelektív gyűjtőkbe is válogatás nélkül került a kommunális hulladék, a lakótelepeken már sokkal vegyesebb a helyzet. Előfordult már, hogy felfeszítették a piros társasházi gyűjtőket, amikbe, mint korábban is megírtuk, tv, porszívó, sőt döglött nyúl és egyéb nem odavaló tétel, többek között veszélyes hulladéknak minősülő festék is került.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!