Közélet

2015.06.07. 12:25

Simon Sámuellel kelt útra egy tandem nyergében

Kisfiával együtt teker EKF-városokon át a legismertebb pécsi holland.

Babos A. (Dunántúli Napló)

Eddig is voltak meglepő akciói a Pécsett otthonra, és magyar feleségre lelt négygyermekes holland művészettörténésznek, Simon Wintermansnak, új projektjére azonban sokan felkapják a fejüket. Simon ugyanis négyéves kisfia, Sámuel társaságában kerekezik egy tandemen 2015 kilométert Európa idei Kulturális Fővárosai között, a belgiumi Monsból a csehországi Pilsenbe.

A hollandus és kisfia pécsi búcsúztatása sem volt szokványos, a holland királyság nagykövete, Gajus Scheltema indította útra őket. Monsból május 23-án indultak, Pilsenbe június 21-én szeretnének érkezni, stílusosan Apák Napján. Út közben vannak tehát, de beszéltünk velük szombaton is, ahonnan ugyanis tudnak, folyamatosan hírt is adnak magukról, Simon az europeonbike.info oldalon, blogbejegyzésekben írja le a látottakat. A legfontosabb: mindketten jól vannak, tartják a terv szerinti tempót, már 950 kilométeren túl vannak, s persze nem csak tekernek, hanem megnézik az útjukba eső nevezetességeket, na és persze sok-sok kalandot átélnek. Szombaton egy román teherhajóról szálltak el, amely Mainzból Aschaffenburgba vitte őket. De jártak a németországi Eltz középkori várában is nemrég, amelyet Simon öt éve is felkeresett – amikor Essenből, Pécsen át Isztambulba kerékpározott –, és fogadta őket gróf Karl von Eltz tulajdonos.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!