Közélet

2015.07.08. 19:41

Már jobban mennek a pécsi dohányboltok

A nemzeti dohányboltok első éve még több pécsi trafikosnak ráfizetéses volt, de ahogy azt várni lehetett, 2014-ben már jobban beindult az üzlet. Ezt újabb törvénymódosításokkal is elősegítette a kormányzat.

Gűth Ervin (Dunántúli Napló)

A sokat vitatott dohánykereskedelmi törvény 2013. július 1-jén lépett hatályba, így az új trafikosok a rengeteg költség miatt még nem várhattak túl sokat az első üzleti évtől. Pécsen 79 koncessziót osztottak ki, ezek közül összesen 57-et 20 betéti társaság üzemeltet, de ezek között is vannak személyi összefonódások (pl. azonos ügyvezető). Az eredmények változatosak: voltak súlyosan veszteséges cégek, de voltak kirívóan magas nyereséget termelő vállalkozások is.

Az élboly 2014-ben nem változott, ugyanaz az 5 pécsi cég zárta legjobban a tavalyi évet, akik előtte. Viszont volt, aki meg tudta háromszorozni az eredményét 9-ről 27 millió forintra. A 2013-ban még masszívan veszteséges cégek közül néhányan fordítani tudtak: már csak hatan zártak mínuszban. De ezek a cégek is sokat javítottak, a 10 milliós bukta helyett mindössze mínusz 2-3 millió forint lett az adózás utáni eredményük.

Ahogy az egy évvel ezelőtti elemzésünkből is kiderült, a boltok helyének jó megválasztása hatalmas forgalomkülönbségeket eredményezett. Ennek megfelelően 2013-ban volt olyan vállalkozás, amelyik mindössze két dohánybolttal 10-szer akkora bevételt ért el, mint más 5-tel és ennek megfelelően az adózás utáni eredménye is jóval magasabb lett. Az erőviszonyokat már 2014-ben nagyban módosította, hogy beszüntették a 2500 m²-nél nagyobb eladóterű áruházakban, illetve azok parkolójában működő trafikokat. Így sokkal kiszámíthatóbb, stabilabb lett a piac. Ráadásul közben egyfajta természetes szelekció is lezajlott: már nem egymás sarkában, szinte kizárólag a belvárosra koncentrálva vannak a trafikok. Egyre több lett a trafikosbódé is, jellemzően kisebb üzletközpontok parkolóiban jelentek meg. Az idei évben eddig a vasárnapi zárva tartás volt a legnagyobb hatással a dohánykereskedelem eloszlására, sok trafikos kifejezetten üdvözölte az új szabályozást.

Bezavart a kötelező zárva tartás

A trafikrendszerrel szinte egy időben megjelent egy rájuk épülő külön szektor: trafikoslámpák, -berendezések vásárolhatók meg könnyedén, katalógusból. Másrészt a boltok elhelyezkedését és nyitva tartását összegyűjtő weboldalak, telefonos alkalmazások is születtek, amelyek szintén a szabályozást próbálják meglovagolni. Ezeknek nincs is könnyű dolguk: a dohányboltokat is megviselte az üzletek nyitva tartását szabályozó, március 15-én hatályba lépett rendelkezés. A vasárnapi zárva tartás és az éjjel-nappilik szigorúbb szabályozása miatt, úgy tudjuk, jelenleg csak egy nonstop dohánybolt található Pécsett.

Csak a konzorcium szállíthat

Ismét módosult a dohánykereskedelem szabályozása: a BAT Pécsi Dohánygyár Kft. és a hódmezővásárhelyi Tabán Trafik Zrt.-vel közösen, nyilvános pályáztatás nélkül nyerte el a nagykereskedelem koncesszióját. A koncessziós díj idén 10, míg jövőre is csak 100 millió forint lesz, a várható haszon 5–12 milliárd forint is lehet évente. Ennek fejében kizárólag a konzorcium láthatja el a trafikokat dohányáruval. A Népszabadság ezzel kapcsolatban arról írt, hogy a kormányközeli Századvéget vezető Lánczi András fia, Lánczi Tamás, a Századvég vezető elemzője március elején a dohánycég felügyelőbizottsági tagja lett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!