Közélet

2015.12.10. 19:41

A Murphy's kulcsa már Pávánál van

Immár bejuthat a volt Murphy's Pubba a tulajdonos pécsi önkormányzat, miután a vállalkozó – dolga végeztével – kedden visszaadta az ingatlan kulcsát. Úgy tudjuk, a vállalkozó gyakorlatilag mindent elvitt az épületből.

Babos Attila (Dunántúli Napló)

Fekete nejlonnal takarták el belülről az összes ablakot a pécsi Király utca és a Városház köz sarkán, a városháza aljában működő volt étteremben, így kissé gyászos kép fogadja az itt korzózókat. Az elmúlt napokban többször nyitva volt a ház, mert pakolták ki a berendezéseket, különféle felszereléseket a volt Murphy''s Pubot működtető vállalkozó emberei. Legalábbis az épület előtt parkoló céges teherautó tudomásunk szerint a vállalkozó családjához köthető társaságé volt.

Több olvasónk is azt mondta, hogy a Király utcában járva, a helyiségbe lesve azt látták, hogy gyakorlatilag mindent elvittek onnan. Emellett elbontották a lambériát, a pultot, még a galéria részhez vezető lépcsőt is, valaki azt látta, hogy a vezetékeket húzták ki a falakból szorgos kezek.

Mindez amiatt furcsa, mert az ingatlan tulajdonosa és bérbeadója, vagyis a pécsi önkormányzat nyilvántartása szerint mintegy harmincmillió forint bérleti díjjal tartozik számára a vállalkozó.

Páva Zsolt, Pécs polgármestere csütörtökön érdeklődésünkre azt mondta, hogy annak örül, hogy most hamarosan új fejezet indulhat meg a volt Murphy''s Pub helyén, egy szakasz ugyanis lezárult, kedden a vállalkozó jelentette nekik, hogy kivonult a helyiségből, és átadta az ingatlan kulcsát. Emiatt hamarosan helyszíni szemlét tarthatnak, akkor mérik fel, milyen állapotban kapták vissza az ingatlant.

A városházát írásban is megkerestük, egyebek mellett azt kérdezve, hogy a vállalkozó megteheti-e, hogy mindent kipakol és elbont, s ha nem, ezt miért hagyják neki, miért nem a városháza felügyeletével, jegyzőkönyvezésével folyik a berendezések elszállítása. Dr. Szilovicsné dr. Hollósy Andrea, a polgármesteri hivatal vagyongazdálkodási csoportvezetője erre azt írta, hogy a bérlő valamennyi ingóságát (berendezést, bútort stb.) elviheti az ingatlanból. Hozzátette: a Murphy’s Pub bérlője ellen bírósági eljárást indítottak, amikor korábban a bérlő nem kívánta birtokba adni az ingatlanrészt a felszólításuk ellenére. Emiatt a bérlő tevékenységének ellenőrzésére az önkormányzatnak nem volt lehetősége. Amennyiben pedig a birtokba adás megtörténik, a fent nevezett per megfelelően módosításra kerülhet.

Szerettük volna megkérdezni a történtekről Vörös Ferencet is, de sajnos nem értük el.

Zálogjogot érvényesíthetett volna a városháza?

Több ügyvéd is érthetetlennek nevezte lapunknak azt, hogy a városháza miért hagyta, hogy a vállalkozó kipakolja az éttermet. Miért nem érvényesített zálogjogot, mint bérbeadó a nyilvántartott bérleti díjtartozás miatt, legfeljebb annak mértékéig. Így csökkenthette volna az esetleges veszteség mértékét, illetve annak kockázatát, hogy az ügy végén nem jut pénzhez, mert például a vállalkozó csődbe viszi a céget, amellyel a városháza közvetlenül szerződésben állt, s amelyben esetlegesen addigra már nem marad vagyon.

Többször leírtuk: a vállalkozó tudomásunk szerint vitatja a tartozást, de legalábbis annak mértékét, amit majdan bíróság dönthet el végül jogerősen. Az ügyvédek szerint a zálogjog érvényesítése ezzel együtt is szükséges lett volna, független szakértő értékbecslésével. A vállalkozó az ingóságokat nem adhatta volna el az elszámolási vita végéig.

Húszéves történet ért véget két hónappal ezelőtt

Az elmúlt húsz évben a bérlő nem kapott a beruházásai beszámításából bérleti díj kedvezményt, közölték a városházán. Elmondták: mivel a bérlő a tulajdonában lévő ingóságokat, értéknövelő beruházásokat a bérleti díjba nem számíthatta be, azok nem kerültek az önkormányzat tulajdonába.

Az étterem két hónapja zárt be. A vállalkozó 1994-ben kötött húsz éves szerződést a városházával, és nyitotta meg a John Bull, majd annak helyén a Murphy''s Pubot.

A húsz év alatt több üzemeltető, s több, szintén a vállalkozóhoz kötődő „albérlő” cég működtette az éttermet. Az utolsó időszak az elszámolási vitáról is szólt, a ki nem fizetett bérleti díjról.

A nyár végén más Király utcai vendéglátósok fenyegetésére, mondván, ők sem fizetnek bérleti díjat, a városháza felszámolta a Murphy''s és két másik, a vállalkozó családjának érdekeltségébe tartozó étterem kerthelyiségét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!