Közélet

2015.12.01. 19:25

Kikötötték a gázt, kiborultak a lakók

Mikróban melegítenek, rezsón főznek több kertvárosi társasházban. A gázt ugyanis elzárták, és könnyen lehet, hogy karácsony előtt már nem is kötik vissza.

Katus Eszter (Dunántúli Napló)

Olvasók jelezték lapunknak, hogy Pécsett, többek között az Anikó utca 10-12-ben és a Dóra utca 9-ben kikötötték a gázt, de úgy tudjuk, számos társasház hasonló cipőben jár a városban. Tóth Mária az Anikó utca 10-ben lakik, elmondása szerint november 25-n járt ott a szolgáltató és zárta el a gázt. Tett már panaszt az ügyfélszolgálati irodán (főleg, mert a kieső időszakra jogosulatlannak tartja az átalányfizetést), de hiába minden, még bizonytalan ideig kell várni a megoldásra.

Felkerestük az E.ON-t, hogy megtudja, mi áll a dolog hátterében. A cég tájékoztatása szerint az említett társasházak – a törvényi előírásoknak megfelelően – maguk kérték az épületekben található gázvezeték felülvizsgálását. A megbeszélt időpontban, a közös képviselő jelenlétében ez le is zajlott, azonban az ellenőrök olyan élet- és balesetveszélyes körülményeket találtak, amelyek miatt fel kellett függeszteniük a szolgáltatást. A gáz ugyanis több ponton szivárgott. A szolgáltatónál hangsúlyozták, amennyiben a szükséges beavatkozásokat elvégeztették a társasházak, soron kívül fognak intézkedni. Ha a nyomáspróba sikeres lesz, azonnal újraindítják a gázszolgáltatást.

Az Anikó utcai társasház közös képviselőjétől megtudtuk, már beadták az E.ON-hoz a javítási tervet, amit, ha elfogadnak, az ígéret eszerint egy nap alatt el is tudnak végezni a szakemberek. Hozzátette azonban, hogy a felülvizsgálati kérelmet már 2013-ban elküldték a cégnek, ráadásul fűtési szezonon kívüli időpontban, ami nyilván sokkal alkalmasabb lett volna. A közös képviselő szerint a januári állami gázszolgáltatás-átvétel lehet a mostani „kapkodás” oka.

Veszélyes

Sokan hajlamosak alábecsülni a gázszivárgás lehetséges veszélyeit, és elhanyagolják a felülvizsgálatokat. Pedig a gáz berobbanása pillanatok műve, és életeket is követelhet. Pécsett például 2008 májusában történt egy tragikus eset, amikor az Ybl Miklós utca 4-6. számú ház előtt véletlenül belefúrtak egy gázvezetékbe. Nagy mennyiségű földgáz került a levegőbe, ami meggyulladt, és ez robbanást idézett elő a 6. számú épület pincéjében. A detonáció következtében egy idős nő meghalt, hatan megsérültek. Az épületben is súlyos károk keletkeztek, több lakónak hónapokra el kellett hagynia otthonát.

Feltalálták magukat

A lakók elmondták, megértik, hogy mindenképpen szükség van a hibák kijavítására, de akkor sem jó a bizonytalanság, több lépcsőházban továbbra sem tudják, mikorra fejeződik be a házon belüli gázvezetékrendszer karbantartása. Remélik, hogy a karácsonyi ünnepekre már a gáztűzhelyeken süthetnek és főzhetnek. Addig is előkerültek a villanyrezsók és az indukciós főzőlapok - többen ezeken főzik meg az ebédet. Akad olyan is, aki a közelben lakó lányához megy a bevásárlásból, ott készíti el az ebédet, több napra előre, amit aztán éthordóban visz haza. Az egyik anyuka szerint most legalább kifogy a hűtőládából az elmúlt hónapokban lefagyasztott ételek, amelyeket a mikróban melegítenek fel, illetve szükség esetén el is készítenek. Egy idős házaspár hazaviszi a menüt a közeli étteremből, így is megspórolhatnak egy-két főzést. H. Zs.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!