Közélet

2016.01.07. 10:06

Egymilliárd forint a Zrínyi-várra

Az óév végén született kormánydöntés nyomán mintegy egymilliárd forintra számíthat a kisváros önkormányzata a vár felújítására.

K. E. (Dunántúli Napló)

A korábbiaktól eltérően nagyobb tőkeinjekció oka, hogy a város idén ünnepli a várvédő Zrínyi Miklós és bajtársai halálának 450. évfordulóját. Mint ismert, a várat fenyegető Szulejmán szultán is az ostrom idején halt meg.

Dr. Vass Péter polgármester érdeklődésünkre elmondta, hogy a pénzből biztosan megvalósul a Zrínyi Emlékterem új beruházása, a két hosszanti várfal felújítása, a vár belső parkjainak rendezése, világításának modernizációja, illetve a Várkapitány pince felújítása. A város szeretné, ha a pénzből futna a történelmi műemlék északi oldalán található kazamaták felújítására – itt már régóta egy szállodát szeretnének kialakítani – is, ám ennek megvalósíthatósága a többi beruházási elem forrásigényétől függ majd.

A várhatóan két hónapon belül induló munkálatok előkészítéseként tavaly ásatások folytak a várban a tervezett Zrínyi Emlékterem helyén. A régészek egy fatemplom alapjait keresve számos török, sőt Árpád-kori leletet – emberi csontokat, cserépmaradványokat, érméket – is találtak, a leletek kiértékelése jelenleg is folyik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!