Közélet

2016.05.21. 15:08

Nyilvános WC-k: még várni kell a megkönnyebbülésre

A turisztikai főszezonra megnyitnak a felújítás alatt levő pécsi köztéri illemhelyek a város illetékeseinek ígérete szerint.

Nógrádi L. (Dunántúli Napló)

A belvárosi Kórház téren és az Uránváros központjában is paraván takarja el egyelőre a felújítás alatt álló nyilvános illemhelyeket. Nem sokáig kell már kerülgetni a kordonokat, ugyanis hamarosan mindkét WC megnyílik – tudtuk meg az illetékesektől.

– Az Uránbányász téri és a Kórház téri egységet is közfoglalkoztatott emberek segítségével újítják fel, a tavaly nyár végén elkezdett belső munkák már le is zárultak – árulta el Borbás Károly, a Biokom NKft. cégvezetője. Az uránvárosi illemhelyen már próbaüzemet is tartottak, de még akad tennivaló. A helyszíneken még ki kell alakítani a városképbe illeszkedő lejárókat, amiket külön kell engedélyeztetni.

A kivitelezésen egy közfoglalkoztatott lakatos dolgozik jelenleg. A tervek szerint az Uránbányász téri nyilvános WC pár héten belül, a Kórház téri legkésőbb a turisztikai főszezonra teljes üzemben szolgálja a városlakókat és az ide látogató vendégeket.

Borbás Károly közlése szerint a felújításokat teljes egészében a közfoglalkoztatásra szánt belügyminisztériumi támogatásból fedezik. Egy illemhely teljes felújítása piaci alapokon 17 millió forintba kerülne. A programban viszont 6 millió forintos anyagköltséggel kivitelezhetők a munkálatok, amelyeket minisztériumi támogatásból valósíthat meg Pécs városa.

A sétatérnél egyelőre nem várható felújítás

A belváros egyik sűrűn látogatott részén, a Janus Pannonius utcában is létezik egy föld alatti nyilvános WC, amely évek óta nem üzemel. Ennek felújítása egyelőre nincs napirenden – tudtukm meg a Biokom illetékesétől. A közelben azonban bővülhet a kínálat, mert a dzsámi közelében kialakítandó Múzeumi Központ fejlesztése során is számolnak nyilvános illemhely kialakításával. A Janus Pannonius utcában található illemhely felújításáról a későbbiekben döntenek a többi létesítmény kihasználtságának tapasztalatainak és az igények figyelembe vételével.

A belvárosban jelenleg is üzemel nyilvános illemhely a Ciszterci közben, a turistaszezon alatt pedig a Szent István téren is működik egy speciálisan erre a célra telepített mobil konténer.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!