Közélet

2016.06.14. 21:24

Ismét áll a várkastély Szászváron

Interaktív és akadálymentes lett az 1300-as évekből származó műemlékegyüttes. Több százmillió forintot költöttek a szászvári épületre.

Katus Eszter (Dunántúli Napló)

Kedden ünnepélyes keretek közt adták át a felújított szászvári várat. A megnyitón többek között elhangzott, az épület hazánkban egyedülálló középkori műemlékegyüttes, hiszen nincs még egy olyan vár Magyarországon, amely máig megőrizte az 1300-as évekből származó falait, szerkezetét. Az ingatlan sokáig használaton kívül, folyamatosan romló állapotban volt, de most megközelítőleg félmilliárd forintból teljesen megújulhatott.

Hogy mi mindent hajtottak végre a kivitelezők? Például megerősítették a gazdasági épületet, a palotaszárnyat és a főépületet, valamint helyreállították a lépcsőtornyot. Emellett visszaépítették a kápolnát, és felmagasították az egykori kaputornyot is. A munkálatok közben egyébként a gazdasági épület keleti oldalánál levő kőfalban két sarokkövet is találtak, amelyekből arra lehet következtetni, hogy a fal ott egykor befordult.

A beruházástól azt várják, hogy az egykori középkori püspöki rezidencia ismét turisztikai célpont lesz, fellendítve ezzel a térség gazdaságát.

Dunai Péter elmondta, a vár újra a település ékköve lett, és egyúttal nagy lehetőségeket is kínál, hiszen alkalmas turisztikai események, színházi előadások, konferenciák, zenei estek, és szabadtéri programok lebonyolítására is. A nagyközség polgármestere hozzátette, példa nélküli az az összefogás, mellyel a szászváriak hozzájárultak a várkastély helyreállításához.

Középkor, 3D

A vár belső terét akadálymentesítették, így minden része elérhető lesz a mozgásukban és látásukban korlátozottak számára is. Kialakítottak interaktív installációkat, 3D-filmek vetítésére alkalmas termeket is. A várkastély területén továbbá információs pont és ajándékbolt is létesül. A volt gazdasági épület múzeumpedagógiai foglalkozások helyszíne, ahol késő középkori játszóházat alakítanak ki. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. még 2013-ban nyert 498 millió forint támogatást a munkálatokra. Akkor azt nyilatkozták, hogy a „Szászvár – középkori élet a várkastélyban” elnevezésű projekt 2014 végére befejeződik, és hogy az MNV Zrt. 150 millió önerőt biztosít a beruházáshoz.

Romokból is jól áll a megye

Az elmúlt években több baranyai vár megújult, így például a pécsváradi vagy a siklósi, de legalább annyi rom is található a megyében. Aki ezeket is szívesen megnézné, annak itt egy rövid lista.

A Nyugati-Mecsekben található a mintegy 3 kilométer hosszú Jakabhegyi földsánc, Pécstől északra pedig a meredek hegycsúcson álló Kantavár falainak maradványa látható. Komlón, a katolikus templom és a kórház fölött áll egy középkori eredetű gótikus templom romja, míg Hosszú-tetőn a Réka-vár maradványit fedezhetjük fel.

A mecseknádasdi várrom (Schlossberg) és a Zengővár romjai is megérhet egy-egy túrát. Utóbbi a Mecsek legmagasabb, 682 méteres csúcsán található.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!