Közélet

2016.07.03. 08:01

A kért állami támogatás töredékét kapta Siklós

Szinte semmire nem futja Siklóson a megítélt állami támogatásból, miután a működésre fordított 30,7 millió után 134 ezer forintot kaptak.

Babos A. (DN)

„Viccnek is rossz, ami történt az ÖNHIKI-s támogatással” – fogalmazott megkeresésünkre Marenics János. Miután tizennégy éve Siklós polgármestere, sok mindent megélt már, tudja, mi az önkormányzatiság, de most jobb lett volna, ha nem adnak Siklósnak egy fillért sem, hanem elutasítják a kérelmüket – mondta. A város ugyanis 30,7 millió forintos forrást kért a kormánytól működésre fordított, de ki nem fizetett számlák kiegyenlítésére, ehelyett 134 ezer forintot kaptak. Az önkormányzatnál azt is kiemelték, hogy az általuk helyben beszedett adók jelentős része már az államé, a köztisztviselői bérek emelésére viszont egyelőre nem kaptak pluszfedezetet.

A költségvetésükben nem is 30,7 milliós, hanem jóval nagyobb, majdnem 50 millió forintos az a tétel, amelynek kifizetésében állami segítséget szerettek volna igénybe venni. Mint fogalmaztak, ezek után kell majd vakarni a fejüket, hogyan oldják meg a helyzetet, mivel nem szeretnének kifizetetlen számlákat hagyni, ráadásul szinte egyetlen „csekkre” sem elég a megítélt támogatás. A városnak tavaly volt megtakarítása, de azokat tervezett fejlesztésekhez kötötték, mert az nem lehet, hogy egy tízezres településen ne legyenek beruházások.

Tiffán Zsolt, a térség országgyűlési képviselője egy nyílt levélben a hírre úgy reagált, hogy mivel Siklós kétezer főnél nagyobb lélekszámú település, csak a 60 napon túl lejárt számlákat vették figyelembe a pályázat során Belügy- és a Nemzetgazdasági Minisztériumban. A siklósi ÖNHIKI-s pályázatban feltüntetett számlák döntő része viszont 30 napon belüli lejáratú volt. A gyerekétkeztetésre kért 8,8 milliót pedig azért nem kapta meg a város, mert arra Siklós teljes finanszírozást kap. Hozzátette: mint mindig, a jövőben is szívesen áll Siklós rendelkezésére, de 2014 óta a polgármesteri hivatal részéről semmilyen ilyen irányú megkeresés nem történt.

Az önkormányzatnál azt mondták, a pályázati kiírásban lejárt, s nem 60 napon túl lejárt számlák kifizetéséről volt szó, ráadásul ebből a korábbi években sem volt gond. Tiffán Zsolt évek óta minden testületi ülésre meghívót kap, bár eddig csekély érdeklődést mutatott az azokon való részvételre.

Címkék#Siklós

Ezek is érdekelhetik