Közélet

2016.09.08. 12:39

Egyre népszerűbbek az úszótanfolyamok Pécsett

A tanévkezdés és a sikeres olimpiai szereplés – valószínűleg ezen két tényező miatt nőtt meg hirtelen az úszóiskolába jelentkezők száma. Holott nagyon nem mindegy, hány éves korban indulnak el az edzések.

Fülöp Zoltán

Gyaníthatóan Hosszú Katinka és Kenderesi Tamás „okolható” azért, hogy az elmúlt hetekben jelentősen megnőtt az úszni vágyó gyerekek száma – a két olimpikon a riói játékok után nagyon népszerű lett, és sok szülő miattuk is gondolja úgy, hogy gyermekének érdemes komolyabban is foglalkoznia ezzel a sporttal.

Pécsett oktatással a Pécsi Úszóiskola foglalkozik. Több helyszínen is várják az úszni vágyó gyermekeket: a Hullámfürdőben, a Nevelési Központban és a Belvárosi Általános Iskolában egyaránt indultak tanfolyamok szeptembertől. Azonban egyáltalán nem mindegy, hány éves korban indulnak a tréningek.

– Hogy biztos úszástudása legyen a gyermeknek, az egy hosszabb folyamat – tudtuk meg Jancsik Árpád edzőtől. – Az első fázis a vízhez szoktatás: a gyerekek ilyenkor csak ismerkednek, barátkoznak a víz közegével. A cél az, hogy bátran betegyék a fejüket a vízbe, merüljenek, és játékos feladatokat tudjanak megoldani. A csoportos foglalkozás négyéves kor alatt nem ajánlott, mivel a srácok ilyenkor csak nagyon rövid ideig tudnak figyelni, koncentrálni. A következő lépcsőfok már az úszástanulás előkészítése, ezt azonban csak hatéves kor körül ajánlott elkezdeni, akkor alakul ki a fegyelem és az izomzat is.

Példaképeket is tudnak felmutatni

Aki az úszás alapjainak elsajátítása után szeretne továbblépni s fejlődni, annak megvan erre is a lehetősége: két eredményes úszóegyesület is működik a városban. A PSN Zrt. és az ANK Úszóklub egyaránt várja a sportolni vágyó fiatalokat – ráadásul olimpikon példaképekkel is tudnak „szolgálni” a fiataloknak. Előbbi helyen készült az ötkarikás játékokra például Bodor Richárd, Biczó Bence, s utoljára Kenderesi Tamás, illetve Konkoly Zsófia, míg ANK-s színekben indult a négyévenkénti versenyen Pásztory Dóra, Jakabos Zsuzsanna, valamint az éppen a napokban Rióban vízbe ugró Sors Tamás.

Az immunrendszert erősíti

Szakértők szerint fontos, hogy minden gyermek megtanuljon úszni, mivel egészségügyi szempontból kimagaslóan hasznos ez a sport. Az úszás az ízületek, csontok épségét a legkisebb mértékben sem veszélyezteti, kedvezően hat a keringési rendszerre, légzési folyamatok problémáinak orvoslására, növeli az anyagcsere hatásosságát, javítja a testtartást. A szervezet immunrendszere erősödik, ellenállóbbá válik a betegségekkel szemben. Aztán persze nem fontos kikötni ezen sportág mellett – egy masszív úszástudással el lehet kanyarodni, mondjuk, a triatlon, a szinkronúszás vagy éppen a vízilabda felé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!