Közélet

2016.12.15. 13:21

Nemzetközi duplázás

Hogyan hat a klinikákra az orvosképzésben tanuló külföldi hallgatók létszámának növekedése? – ez a kérdés foglalkoztatta legtöbb olvasónkat a Mi legyen az újság? nevű akciónk utóbbi körében. Az egyetem válaszaiból kiderül, hogy jövőre új, komplex módszerrel segítik a különböző kultúrákat képviselők közös munkáját.

Nógrádi László

Az olvasónk által megfogalmazott és a legtöbb szavazatot begyűjtő felvetésre a Pécsi Tudományegyetem sajtóreferensétől többrétű válaszokat kaptunk. Kottász Gergely megerősítette: bíznak abban, hogy jelentősen emelkedni fog a külföldi hallgatók száma a Pécsi Tudományegyetemen. Nem titok, hogy a cél 2020-ra a külföldi hallgatói létszám tekintetében az ötezer fő elérése, amihez jó úton halad egyetem, hiszen a közelmúltban köszöntötte Bódis József rektor a háromezredik nem magyar hallgatót.

Ugyanakkor hozzátette, ha külföldi hallgatói létszámemelkedésről beszélünk, azt is fontos hangsúlyozni, hogy nemcsak a valóban zászlóshajónak nevezhető orvosképzés, hanem a többi képzési terület, gyakorlatilag a PTE valamennyi kara szeretné bővíteni az idegennyelvű képzési kínálatát, és ezáltal a külföldi hallgatói kontingensét. Jelenleg a külföldi hallgatók közül mintegy ezren nem az orvoskarra járnak.

Akár szimbolikusnak is nevezhető e tekintetben, hogy az említett háromezredik külföldi hallgatónk például a bölcsészkar nemzetközi tanulmányok szakára jár – jelezte a sajtóreferens.

A PTE Szenátusa a közelmúltban fogadta el az egyetem nemzetköziesítési stratégiát. Nevezetesen egyfajta interkulturális továbbképzést biztosítanak az oktatóktól a tanulmányi osztályokon dolgozókon át gyakorlatilag minden olyan területre – akár a klinikai területet is beleértve -, ahol a külföldi hallgatók rendszeresen előfordulnak, ügyet intéznek. Ez a fajta módszertan már 2017-ben elindulna. Később ezt a várossal való együttműködés részeként akár ki lehetne terjeszteni a városi polgárokra is. Ugyanakkor fontosnak tartják a másik oldal felkészítését is, vagyis az érkező külföldi hallgatókat a magyar kultúra és nyelv szépségeivel, érdekességeivel vérteznék fel, hogy tisztában legyenek vele, hova érkeznek, hol fognak éveken át élni, milyen kultúrkörbe illeszkednek be, ha csak ideiglenesen is.

Ötezres létszám a cél 2020-ra

Egyértelmű trend az egyetemen a külföldi hallgatók létszámának növelése, ezért arról is kérdeztük az illetékeseket, hogy ennek folytatását milyen ütemben tervezik. Kottász Gergely visszatekintésként felidézte, hogy 2010-ben még alig több mint 1700 külföldi hallgatója volt a PTE-nek, míg most meghaladja a 3200-at a számuk. Vagyis gyakorlatilag hat év alatt sikerült a „duplázás” – fogalmazott a sajtóreferens. Az elkövetkezendő évek terveiben – mint azt már lapunk is érintette – a Modern Városok Program keretében a további létszámerősítés szerepel. Ezt a tendenciát szeretnék folytatni, így valóban elérhetik 2020-ra az ötezres létszámot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!